latinica  ћирилица
18/06/2024 |  08:59 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Бањалука: За пет мјесеци три незгоде са тротинетима, једно лице теже повријеђено

На подручју града Бањалука за пет мјесеци ове године евидентиране су три саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи тротинета, у којима је једно лице теже повријеђено, речено је Срни у бањалучкој Полицијској управи.
Бањалука - Тротинети - Фото: РТРС
Бањалука - ТротинетиФото: РТРС

У бањалучкој полицији појашњавају да су Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописана правила саобраћаја бицикла, мопеда, лаког мотоцикла и мотоцикла, док је саобраћај лаких личних електричних возила регулисан Законом о безбједности саобраћаја Републике Српске.

Лака електрична возила, односно тротинети разврстани су у четири класе, у зависности од максималне конструктивне брзине, са или без система самобалансирања, те са сједиштем или без сједишта.

У Полицијској управи додају да се прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређено кретање пјешака примјењују и на лице које користи лако лично електрично возило класе један /возила максималне конструктивне брзине до шест километара на час, без система самобалансирања и сједишта и класе три /возила максималне конструктивне брзине до шест километара на час, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта/.

Прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала примјењују се и на лице које користи лако лично електрично возило класе два, односно возила максималне конструктивне брзине до 25 километара на час, без система самобалансирања и сједишта, и класе четири, односно возила максималне конструктивне брзине до 25 километара на час, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта.

- Лица која управљају овим возилима обавезно морају посједовати идентификациону потврду и наљепницу за лако лично електрично возило којим се крећу, имати више од 14 година, посједовати потврду о познавању прописа о безбједности саобраћаја на путевима, за вријеме вожње носити на глави закопчану заштитну кацигу - навели су из Полицијске управе Бањалука.

Казнене одредбе за лица која управљају лаким личним електричним возилом су у распону од 100 до 300 КМ, у зависности од прекршаја, што је прописано Законом о безбједности саобраћаја Српске.

Из Полицијске управе напомињу да је потребно да учесници у саобраћају који користе тротинете поштују основна саобраћајна правила и прописе када учествују у саобраћају, јер тако штите себе и остале учеснике у саобраћају.