latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:18 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српска и Мађарска имају огроман потенцијал за сарадњу у областима енергетике и рударства (ФОТО)

Министар енергетике и рударства у Влади Српске Петар Ђокић састао се данас у Мађарској са Питером Холидсом, замјеником државног секретара за питања ЕУ у министарству енергетике Мађарске, а након тога и са министром енергетике и рударства у Влади Мађарске Сабом Лантошом, те директором комапније МВМ Гергељијем Хорватом, гдје је потврђена обострана спремност за наставак сарадње између Српске и Мађарске.
Ђокић у Мађарској - Фото: РТРС
Ђокић у МађарскојФото: РТРС

- Потврђена је могућност подизања укупне сарадње на много виши ниво него што је то било до сада, тако што би имали и заједничке инвестиције у области енергетике и рударства у наредном периоду. Мађарска страна ће додатно анализирати сва документа која смо им до сада доставили, а то се односи на вјетроелектрану "Хргуд". Мађари анализирају студију изводивости овог пројекта као и све параметре како би били мотивисани да успоставимо партнерство. Овај пројекат је од изузетног стратешког интереса за Републику Српске - поручио је Ђокић. 

Он је додао да су размотрени и други пројекти, међу којима и соларна електрана "Требиње".

- Мађарска страна ће након додатних анализа донијети одлуку о том пројекту. Изражени су интереси и за сарадњом у области рударства - рекао је Ђокић.

Ђокић у Мађарској

Сарадња се наставља још јачим темпом и даље.

- Припремићемо до новог сусрета меморандум о сарадњи и разумијевању по питању пројеката за које је Мађарска, као и Српска заинтерсована, и очекујем да ћемо најкасније до септембра потписати тај меморандум и ући у нову фазу сарадње између двије стране - наговијестио је Ђокић. 

Ђокић се осврнуо и на политичку подршку коју Мађарска даје Српској. 

- Мађарска је показала објективан приступ према политици и положају Републике Српске у међународним односима и разумије потпуно ситуацију у БиХ. У том смислу сматра да Република Српска  може бии кредибилан партнер. Сада се отварају могућности за нове билатералне односе на највишем нивоу између Републике Српске и Мађарске - истакао је Ђокић.