latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:34 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Завршени радови на изградњи и опремању Калиновачке куће (ВИДЕО)

Завршени су радови на изградњи и опремању Калиновачке куће. Објекат вишеструке намјене служиће за промоцију, продају и брендирање домаћих производа. У овој оштини је боравио ресорни министар Саво Минић и најавио повећање подстицаја по музном грлу за локлане заједнице које се налазе на више од хиљаду метара надморске висине.
Калиновачка кућа - Фото: РТРС
Калиновачка кућаФото: РТРС

Удружење пчелара у Калиновику броји 15 произвођача меда и око 1.500 кошница. Станко Бозало годишње производи више од једне тоне. Захваљујући Калиновачкој кући тржиште више неће бити неизвјесно.

- За мед се сналазимо за продају, немамо никакав откуп, сналазимо се сами. Надамо се да ће ова кућа и овај простор нам омогућити даљу продају да се наш кваалитет даље види и препозна да потврди да имамо добар ливадски мед, мед који се цијени. Цијена је остала иста - 25 марака - рекао је Бозало.

У плану је повезивање Калиновачке са Херцеговачком и Крајишком кућом.

- Начелник ми је изнио одличан модел како и на какав начин окупити произвођаче дати им подстицај да би овдје донијели производе који су брендирани да их можемо пласирати да имају сигурно тржиште наравно да ћемо радити на везивању Крајишке Херцеговачке и Калиновачке куће да ћемо се заједно представљати на сајмовима - рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

- Разговарали смо о томе да пробамо подстицај дати на почетку Кад им је најпотребније један дио до 20 % ћемо додати на све производе продате у овој кући тако да ће значити произвођачима да их увећамо већи број да их буде - навео је начелник општине Калиновик Радомир Сладоје.

Због суровије климе и мање млијечности ресорно министарство донијело је одлуку о повећању подстицаја за локалне заједнице које се налазе на више од хиљаду метара надморске висине, међу којима је и Калиновик.

- Желим да најавим да је Министарство пољопривреде донијело одлуку да ће све општине које су преко хиљаду метара надморске висине када су у питању музна грла имати додатних 200 марака - додао је Минић.

Отварење Калиновачке куће планирано је за Петровдан који је крсна слава ове општине.