latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:09 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска против свега што симболизује лажни високи представник

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је политика Републике Српске против свега што симболизује лажни високи представник Кристијан Шмит - антиуставно и антидејтонско дјеловање, унитаризација, колонијализација и недемократско мијешање странаца у унутрашња питања.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да је Република Српска потписник свих 11 анекса Дејтонског споразума у коме је Српска пуним именом наведена 57 пута, а кроз одредницу ентитет још 95.

- БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Српска има суверенитет који је унијела у БиХ - навео је Кошарац на Инстаграму, реагујући на јучерашњи коминике УО Савјета за спровођење мира у коме се тврди да ентитети постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет, те да Република Српска није потписница Општег оквирног споразума за мир.

Он је нагласио да је политика Републике Српске стриктно поштовање Дејтона и Устава, те унутрашњи договор домаћих политичара.

Према његовим ријечима, нелегитимни странац се дрзнуо да држи слово о поштовању Дејтонског споразума, у вјечитој тежњи да се у овој земљи устоличи као колонијални управник.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Кошарац је упитао откуд му право да уопште говори о институцијама Српске и њеним легитимно и легално, народном вољом, изабраним представницима.

- То "право" он црпи из неког паралелног универзума у својој глави на основу непостојеће потврде Савјета безбједности УН. То `право` црпи из ПИК-а, недејтонског тијела, које чак не представља ни међународну заједницу, већ самоорганизовану групу западних амбасадора, чија мишљења не обавезују никога у овој земљи - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, то сасвим довољно говори о БиХ.

- Илузорно је очекивати да БиХ опстане, а камоли крене напријед, све док о њеној судбини одлучује лажна појава и подвала оличена у Кристијана Шмита - закључио је Кошарац.