latinica  ћирилица
15/05/2014 |  16:44 | Аутор: РТРС

РС: Ванредно у неколико општина, ФБиХ: Стање природне несреће

Ванредна ситуација проглашено је у градовима Добој и Бијељина, те у општинама Прњавор, Зворник, Братунац, Сребреница, Пелагићево, Шековићи, Челинац, Котор-Варош и Теслић саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

На подручју града Добој водостај ријеке Босне износи 670 центиметара што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава. Вода је ушла у град и у току је евакуација становништва у мјесној заједници Усора и евакуисано је десет пацијената и особља из Дијализног центра.

Поплаве у Добоју

Сви путни правци магистрални и регионални путеви који воде у и из града су у прекиду тако да је град Добој у тоталној блокади.

Евакуисане су четири породице у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација је у току. Још око тридесетак породица у Доњој Пакленици чека на евакуацију.

Ангажовано је 20 војника Оружаних снага и једна машина инжењерије "УЛТ" из гарнизона Добој, а помоћ у људству и механизацији понудио је и командант инжењеријског батаљона из Дервента.

Подручно одјељење Републичке Управе Цивилне заштите Добој ставило је на располагање Добоју 500 врећа за пијесак и 20 лопата. Ронилачки клуб "БУК" и Кајакашки клуб "Кањон" из Бањалуке упућен је на подручје Добоја. Ситуација се у граду усложњава из сата у сат.

Јовичић: На терену све расположиве снаге МУП-а

Ситуација у Добоју је јако тешка и на терену су све расположиве снаге Министарства унутрашњих послова Републике Српске, укључујући Специјану јединицу полиције са чамцима, као и екипа Ронилачког клуба "Бук", потврдио је Срни министар унутрашњих послова Српске Радислав Јовичић.

Јовичић је рекао да се од јутрос налази у Добоју са министром здравља и социјалне заштие Драганом Богданићем и да ће остати током цијеле ноћи и током сутрашњег дана како би координисали активности евакуације становништва.

Он је апеловао да грађани Добоја остану мирни у овој ситуацији.

"Паника сигурно није добар савезник, јер ћемо предузимати активности цијелу ноћ и у току сутрашњег дана", рекао је Јовичић.

Водостај ријеке Сане у току дана порастао је за пола метра, али је и још 30-ак центиметара испод критичних 420 центиметара.
Киша у Приједору и даље пада, а даљи раст водостаје очекује се и због укупне неповољне хидрометеоролошке ситуације.

И Сана, као и ријеке Гомјеница и Милошевица, у својим су коритима, али у Одсјеку цивилне заштите града Приједора очекују и спремни су за погоршање ситуације.

У поплавама које су почетком маја захватиле Приједор, све три ријеке су се излиле из својих корита и заплавиле око 180 домаћинстава, те поплавиле неколико десетина кућа.

Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић прогласио је вечерас ванредно стање на подручју ове локалне заједнице због обимних падавина и поплаве.


Гатарић је рекао да је ситуација тежа него прије десетак дана, када су биле проглашене ванредне мјере одбране од поплава.

Из општинског штаба Цивилне заштите саопштено је да је због изливања ријечице Лишња у насељу Ратковац око 21.30 часова затворен за саобраћај магистрални пут Прњавор-Бањалука.

Општински штаб за ванредне ситуације у сталној је приправности и предузима све потребне мјере одбране од поплава у угроженим подручијима.

У Бијељини је синоћ у 20.00 часова проглашена ванредна ситуација, а обустављена је школа за све основне и средње школе до даљњег.

У насеље Доња Буковица засеок Буквари вода је ушла у четири куће од ријеке Лукавац, док је комплетно насеље Јања са око 2.000 кућа поплавила ријека Јања.

Поплаве у Бијељини

Поплављена су насеља Јања, Амајлије, Попови, а због повећаног протока на Хидроелектрани Зворник Дрина излази из корита и у Мјесну заједницу Којчиновац одакле преко центра Амајлија и Попова иде према Мјесној заједници Дворови.

Дошло је до неконтролисаног раста нивоа канала Дашница, која представља и пријетњу граду Бијељини и разматра се могућност за изградњу одбрамбеног бедема у центру града.

Према подацима Републичке Управе Цивилне заштите блокирани су магистрални путеви на дионицама Бијељина-Зворник, Бијељина-Тузла и Бијељина-Брчко.

Према Плану заштите и спашавања града све расположиве снаге за заштиту и спашавање су у функцији.

Проток ријеке Дрине на хидроелектранама  Мали Зворник и Вишеград је непромијењен, док је на ХЕ Бајина Башта смањен, саопштено је из кабинета начелника општине Зворник Зорана Стевановића.

У саопштењу се наводи да је проток ријеке Дрине на ХЕ Мали Зворник од 12.00 часова непромијењен и износи 3.000 метара кубних у секунди, а непромијењен је већ неколико сати и проток на ХЕ Вишеград, гдје је 1.070 метара кубних у секунди.

Проток на ХЕ Бајина Башта је 1.330 метара кубних у секунди и смањен је за 20 одсто.

Примјетно су у опадању и водостаји на ријекама Сапна, Хоча и Дрињача.

У Зворнику ванредна ситуација

Ријека Сапна поплавила је насеље Економија и вода је ушла у 23 куће, гдје је у току евакуација, а 350 кућа угрожено је од даљег плављења.

Сапна је поплавила и насеље Челопек гдје је угрожено око 100 кућа, насеље Цер гдје је угрожено око 20 кућа и насеље Грбавци гдје је око 50 кућа угрожено.

Ријека Дрина поплавила је мјесне заједнице Козлук гдје је око 300 кућа угрожено, Каракај гдје је око 200 кућа угрожено у избјегличком насељу и Тршић гдје је око 50 кућа угрожено.

У токој је евакуација угроженог становништва по позиву. Ангажована су четири чамца са посадама.

Активна су и клизишта у мјесту Српска Варош гдје пријети да се заустави ток ријеке Златице и његова санација је у току, а ангажована је Професионална ватрогасна јединица /ПВЈ/ Звроник.

Клизиште је активно и у насељу Каменица гдје су двије куће угрожене а на подручју Зворника пријављено је још осам клизишта на ширем рејону општине.

Блокирани су путни правци Зворник - Бијељина у мјесту Каракај и Зворник -Сапна.

На подручју Зворника ангажовани су припадиници ПВЈ Зворник са 25 ватрогасаца и пет возила, Грађевинска оператива Зворник-путева, "Путеви-Зворник", а прихваћена је помоћ Оружаних снага БиХ из касарна у Тузли у виду камиона и ТАМ, теренско возило тојота и осам војника.

 

Број за помоћ

У општини Братунац јуче је проглашена ванредна ситуација, јер је ријека Крижевица поплавила Мјесну заједницу Братунац два, насељена мјеста Жути Мост, Подградац, Жљебице, Дринска и Побрђе - гдје је угрожено укупно око 1.000 кућа.

Од ријеке Јадар је у Коњевић Пољу поплављено око 100 кућа, а од Кравичке ријеке мјесто Кравице, гдје је поплављено 250 домаћинстава и евакуисано око 30 људи.

Глоговска ријека поплавила је око 500 кућа у насељу Моштанице-пилана, док је Вољевички поток поплавио мјесто Вољевица и око 200 кућа.

Поплаве: Ванредно у више општина, евакуација угрожених

ФБиХ: Стање природне несреће

Влада Федерације БиХ данас је, на приједлог Федералног штаба Цивилне заштите, донијела одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју Федерације.

Ова ситуација настала је због кишних падавина које су проузроковале изливање ријека и бујичних потока из корита и плављења великог броја инфраструктурних и стамбених објеката, као и пољопривредног и другог земљишта, саопштено је из Владе ФБиХ.

Ради заштите и спашавања људи и материјалних добара на угроженим подручјима, Влада ФБиХ одредила је да се сва федерална министарства, управе и управне организације, правни субјекти и друге институције ставе на располагање Федералном штабу Цивилне заштите.

Одређено је и да се надлежни кантонални и општински/градски штабови цивилне заштите, такође, ставе на располагање све ресурсе, који ће, према плановима заштите и спашавања људи и материјалних добара, бити кориштени на угроженим подручјима.

Према федералном плану, у свим федералним министарствима, управама и управним организацијама и заводима треба одмах увести пасивно дежурство, ради извршења наредби Федералног штаба Цивилне заштите.

У центру Маглаја вода дубока до три метра 

На поплављеним подручјима у Федерацији БиХ најкритичније је у Маглају, гдје је вода у у центру града достигла дубину до три метара, а сви путеви према овом граду су под водом. Град нема струје ни воде за пиће, јављају федерални медији.

Ријеке Усора и Босна су у Добој-Југу на свом ушћу, након што су поплавиле око 200 кућа и привредних објеката, у потпуности прекинуле саобраћај на магистралним путевима који од Добоја воде према Сарајеву и Бањалуци.

Федерални медији јављају да је на подручју Зенице најтежа ситуација у Топчић Пољу и Немилој, гдје је велики број кућа под водом, а становништво је одсјечено од свих путних комуникација.

Магистрални пут М-17 код Немиле затворен је за саобраћај због одрона земље на пут. На подручју општине Завидовићи вода је срушила мост Дуга и носила га до бетонског моста низводно у који је ударио. На подручју општине нема електричне енергије, ни воде за пиће.

Из сата у сат ситуација на подручју калесијске општине постаје све критичнија, а вода надире са свих страна.

На подручју травничке општине ријека Лашва излила се у насељу Долац на Лашви, гдје је поплављен Дом културе, те приватни објекти и обрадиве површине.

Алармантна је ситуација у насељу Гладник код Нове Биле, гдје вода улази у објекте, а пољопривредне површине су под водом, као и у Кладњу.

Водостај ријеке Угар на Влашићу је у порасту, а на овој планини пао је и снијег, па су сточари са ове планина остали заметени у снијегу.

О тачном броју покренутих клизишта и одрона се не може говорити јер се ситуација стално мијења, али, према оперативним подацима, ријеч је о више од 30 клизишта.

Фоча: Набујала ријека Ћехотина, али је и даље у свом кориту...
Фото: СРНА

Фоча: Набујала ријека Ћехотина, али је и даље у свом кориту...
Фото: СРНА

Бијељина: Канал Дашница који пролази кроз град пријети изливањем...
Фото: СРНА

Улица Светозара Ћоровића на прилазу зграде ЦЈБ у Бијељини под водом...
Фото: СРНА

Улица Светозара Ћоровића на прилазу зграде ЦЈБ у Бијељини под водом...
Фото: СРНА

Милићи: Тренутна ситуација у општини узрокована поплавама веома је тешка и скоро хаотична...
Фото: СРНА

Милићи: Тренутна ситуација у општини узрокована поплавама веома је тешка и скоро хаотична...
Фото: СРНА

Сребреница: Због поплава и оштећења на путевима које су изазвале снажне бујице школе у Сребреници не раде...
Фото: СРНА

Сребреница: Вода ушла и у стамбене објекте и помоћне објекте...
Фото: СРНА

Вишеград: Зона акумулације Хидроелектране "Вишеград" није угрожена од поплава нити има опасности у приобаљу низводно од Вишеграда...
Фото: СРНА

Братунац: Рјечица Крижевица се излила на више мјеста и угрожава велики број кућа и других објеката...
Фото: СРНА

Поплављена Дринска улица у Братунцу (фото: Мирослав Стевић)
Фото: СРНА

Поплаве у Добоју (dobojski.info)
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Добој...
Фото: СРНА

Карановац...
Фото: СРНА

Котор Варош
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Котор Варош...
Фото: РТРС

Зворник...
Фото: РТРС

Добој...
Фото: РТРС

Чачак...
Фото: РТРС

Пут Шабац - Ваљево...
Фото: РТРС

Чачак...
Фото: РТРС

Ријека Уб...
Фото: РТРС

Ријека Уб...
Фото: РТРС

Богосавац код Шапца...
Фото: РТРС

Добој: Поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Добој: Поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Добој - поплаве (Фото: Бојан Пузавац)
Фото: РТРС

Бујица је срушила један од мостова на каналу Дашница па се вода из Дрине слива у канале
Фото: СРНА

ХЕ Мали Зворник - проток воде тренутно износи 3.000 метара кубних у секунди, што је скоро четири пута веће од уобичајеног.
Фото: СРНА

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Бања Лука - Зелени мост
Фото: Facebook

Добој - поплављени град (Фото: Ајдин Делић)
Фото: Facebook

Добој: Поплављени град (Фото: Ајдин Делић)
Фото: Facebook

Бања Лука: Врбас
Фото: Facebook

Модрича - поплављен град
Фото: СРНА

Петрово - поплава
Фото: СРНА

Сребреница - Од синоћ нема питке воде због замућености на водозахвату у Зеленом Јадру одакле се овај градић и снабдијева водом
Фото: СРНА

Београд - поплаве
Фото: СРНА

Београд - поплаве
Фото: СРНА

Маглај
Фото: СРНА