latinica  ћирилица
31/07/2014 |  08:28 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: БиХ дејтонска или је неодржива

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је посљедњи извјештај Међународне кризне групе, у којој се као једна од опција помиње потреба стварања трећег ентитета.

"Мислим да се помиње више опција, прочитао сам тај извјештај и види се да је доминантна оцјена да Босна и Херцеговина клизи ка распаду и да је то можда најбоља оцјена за Босну и Херцеговину. До сада то није на неки начин писано, писане су и неке друге опције. Ја, наравно, не вјерујем Кризној групи, јер је она свих 20 година, од када дјелује на овом простору, покушавала да наметне један други систем овдје, борећи се за централизацију у Босни и Херцеговини и сасвим друго уређење, прије свега грађанско, за укидање националног идентитета и много чега другог што се радило у прошлости. Према томе, то сматрам као још једно писање људи који имају амбицију да нешто кажу о нечему", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за РТРС.

Он је истакао да Република Српска има јасан став - политички гледано говори о томе да Босна и Херцеговина мора да се врати на Дејтонску изворну структуру, или је неодржива.

"То значи да БиХ у будућности и у годинама које долазе мора да се врати на то да има једног предсједавајућег Савјета министара и два министра да је све остало вишак, да је све остало наметнуто. БиХ као прича коју смо могли да видимо у овом извјештају Кризне групе и гдје се говори о некој наводној федерацији закашњела је идеја. Дакле, БиХ може само да буде унија независних држава на овом простору у најмању руку можда још нисмо закаснили за неку причу о конфедерацији на овом простору БиХ. Према томе, очигледно да су закаснили са свим тим својим добрим понудама мада морају да схвате о чему се ради на овим просторима''.

Додик је рекао да Републику Српску не дотиче то да ли ће бити неки трећи или пети ентитет.

"Ми ћемо подржати Хрвате да имају свој ентитет, а у нашем политичком договору који ја имам са представницима политичког живота хрватског народа јасно је да нико, у тој комбинацији ентитета за Хрвате, не додирује Републику Српску, и то је нама важно, ништа друго није важно. Могли смо о томе да чујемо неколико пута кад је господин Човић јавно давао изјаве и сваки помак који би задирао и милиметар у територију Републике Српске као неки наводни захтјев да бисмо ми прихватили неку другу организацију Босне и Херцеговина не долази у обзир'' рекао је Додик.

С обзиром на број регистрованих ван Босне и Херцеговине за гласање на предстојећим изборима, којих је више од 40.000, што је за неколико хиљада више у односу на прошлу годину, Додик сматра да није могуће да забраните некоме да се пријави.

"Треба примијетити да је у посљедње вријеме била велика пропаганда да се пријаве људи за тај процес, и Међународна кризна група говори о томе како се може разградити Република Српска, а то је да се управо тим гласачким инжињерингом покушавају створити неке друге институције. Ја не мислим да је то доминантно, све је увијек у нашим рукама. У Републици Српској довољно треба да гласа оних људи који сматрају да Република Српска мора да задржи свој идентитет и ми немамо ниједан проблем те врсте'', рекао је Додик. Он је истакао да су на том плану успјели нешто да учине.

"Мада ме забрињава и сумњам у то, јер је прије само седам дана објављено да је пријављено пет хиљада и сад одједном је напрасно пријављено 40 и нешто хиљада што говори о томе да је за некога то веома важно питање. Важно је овдје, наравно, јер очекују да ће значајан број тих Бошњака, који су објективно највећи у тој групацији од 40 хиљада, ту има и Хрвата и Срба, који ће гласати, Срба најмање, али свакако се покушава преко тог инжињеринга обезбиједити да ти гласови дају се, бошњачки, муслимански гласови дају се Младену Иванићу како би они добили трећег бошњачког члана предсједништва заједно са Бакиром Изетбеговићем и неким другим'' истакао је Додик.