latinica  ћирилица
31/07/2014 |  12:03 | Аутор: Агенције

Аргентина банкротирала други пут за 13 година

Власти Аргентине нису успјеле да се договоре с америчким фондовима о реструктурализацији дуга земље, што фактички значи банкрот Аргентине, изјавио је посредник у преговорима Даниел Полак, а преноси АП.

Након сусрета, министар економије Аргентине Аксел Кисилоф рекао је да власти неће са "лешинарским фондовима" да потписују споразуме који могу да угрозе будућност Аргентинаца. "Грађани земље могу да буду мирни, јер сутра ће бити 'обичан дан'", рекао је он.

Истовремено је рејтинг агенција "Стандард и Пурс" аргентинским обвезницама додијелила рејтинг "селективни банкрот".
Фондови Елиот кепитал менаџмент и Аурелиус кепитал менаџмент, који потражују исплату дугова, још нису коментарисали исход преговора.

Године 2001. Аргентина је већ имала банкрот. Тада власти земље нису биле у стању да отплате дуг од 95 милијарди долара. Буенос Ајрес се тада договорио о реструктурализацији дуга са 93 одсто власника обвезница. Према споразуму кредитори су замијенили старе обвезнице за нове са 75 до 79 одсто вредности. Група инвеститора, међу којима Елиот кепитал менаџмент и Аурелиус кепитал менаџмент, није пристала на такве услове реструктурализације и они су поднијели тужбу.

У јулу 2012. суд у САД је пресудио да Аргентина мора да плати 1,3 милијарде долара, које потражују фондови који нису пристали на реструктурализацију. Суд је блокирао трансфер средстава другим власницима обвезница све док се власти не договоре са инвеститорима који су поднијели тужбу.

Власти Аргентине не желе да плате по рјешењу суда јер страхују да ће то покренути лавину сличних потраживања других повјерилаца, који нису учествовали у реструктурализацији дуга прије десет година. Крајем јула ове године амерички суд је одбио да да Аргентини више времена за преговоре.

Аргентинска привреда, која се налази у рецесији, пати од нестабилност домаће валуте, као и од веома велике инфлације, која по неким процјенама достиже 40 одсто. По мишљењу стручњака, садашњи банкрот поткопаће повјерење у привреду, што ће довести до још већег притиска на националну валуту пезос, а такође ће изазвати убрзање инфлације, утицати на поскупљење увозне робе и погоршати ситуацију с незапосленошћу.

Поред тога, банкрот ће знатно смањити девизне резерве Аргентине, које сада износе око 29,7 милијарди долара, што је међу најнижим у региону.