latinica  ћирилица
31/07/2014 |  21:24 | Аутор: РТРС

Шпирић: Рајчевић је најбоље рјешење за РАК

Гостујући у емисији "Дневник плус" РТРС-а Никола Шпирић, министар финансија и трезора је најавио обуставу свих конкурса и именовања док не буде ријешено питање директора РАК-а.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Кадровска политика у БиХ се у појединим круговима води на начин као игра томболе – ко шта извади из шешира. Мени је жао што већ осам година људи нису свјесни да би требало да изаберу директора Регултарне агенције за комуникације. Све процедуре су проведене, Савјет РАК-а је једногласно предложио Срђана Рајчевића који ту област најбоље познаје. Он је најкориснији за све у БиХ, и за Србе и за Хрвате и за Бошњаке", рекао је Никола Шпирић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Гостујући у програму РТРС Шпирић је рекао да је одлучио  да заустави расписивање свих конкурса и свих именовања док се не изабере директор РАК-а. 

"Требало би  да се цијени стручност,  процедуре и закони,  и да се томе даје национални предзнак, јер се треба поштовати национални састав БиХ", рекао је Шпирић и додао: "Видјећемо хоће ли бити разумијевања с друге стране и увјерен сам да ће нас сада молити да ствари крену с мртве тачке".

 

Дигитализација и проблем са књижењем имовине емитера

Говорећи о проблемима са дигитализацијом Шпирић је подсјетио да постоји одлука Савјета министара из 2010. године у којој је речено да опрема за дигитализаијцу мора да се књижи на емитере и постоји идентична одлука Управног одбора Јавног РТВ система БиХ.

"Нажалост, Дамир Хаџић, министар транспорта и комуникација БиХ у Савјет министара БиХ жели да избјегне те одлуке и како се имовина не би књижила на емитере. Опрема је купљена и налази се у складишту БХРТ-а, што је такође изван закона. Опрема није плаћена и постоји могућност да платимо пенале. Док се они буду бавили одлукама које су донијели легални органи БиХ, опрема ће застарити, тако да ће бити двострука штета за БиХ", каже Шпирић.

"Ми смо били спремни да подржимо и једну и другу одлуку уз услов да у року од седам дана министарство комуникација БиХ донесе одлуку да се опрема књижи на емитере, а да РАК у року од седам дана изда дозволе. Након изјаве министра Хаџића да док је он министар неће дозволити књижење опреме на ентитетске емитере", бојим се да је комплетан процес угрожен. Тиме чине велику штету емитерима и Јавном РТВ систему у цјелини", закључује Шпирић.