latinica  ћирилица
14/08/2014 |  14:00 | Аутор: СРНА

Додик: Српска може одговорити свим изазовима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је од иницијативе о могућем увођењу функције представника САД у БиХ у вези са формирањем трећег ентитета важнији политички став домаћих структура.

- Ми имамо своју политику Републике Српске и српског народа и мислимо да треба да добијемо подршку да би ту политику могли да представимо. То је показао Небојша Радмановић радећи у Предсједништву БиХ, а увјерен сам апсолутно и у Жељку Цвијановић, Николу Шпирића, Игора Радојичића и себе да можемо да изнесемо све изазове - рекао је Додик у Бањалуци.

Према његовим ријечима, у прошлости је било јачих притисака него што би се могло очекивати од неког новог изасланика или било ког другог.

"Ми имамо проблема са БиХ. БиХ нам не даје никакво оправдање да останемо. БиХ је неефикасна и спречава наш економски развој и политички став. Само озбиљна политика мора да рачуна на двије ствари - а то је да се супротстави тим оковима који су нам наметнути", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска примарно за мир и Дејтонски споразум, да БиХ може да остане неком у оквиру, али да ако о томе нема договора, једина солуција јесте дезинтеграција не у смислу насиља, већ мирног разлаза и политичког процеса.

"То је наша политика био ту амерички или нечији други изасланик или не", поручио је предсједник Српске.

Додик сматра да је на виши ниво дигнута и прича о конференцији коју у Берлину организује њемачка канцеларка Ангела Меркел и истиче да, колико му је познато, на скупу БиХ није једина тема, већ је ријеч о региону и Њемачкој која жели да помогне.

Он каже да не зна ни ко су учесници конференције, ни какви ће закључци бити.