latinica  ћирилица
22/08/2014 |  08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас пред новинарима због демарша ЕУ

Предсједник Владе Србије Александар Вучић одржаће данас конференцију за новинаре поводом демарша Европске уније упућеног Србији.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

 
Потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ЕУ од Србије тражи да државним мјерама не подстиче извоз на штету Уније, што ће Влада Србије пажљиво размотрити и о томе заузети став.
"Србија није ни уводила било какве посебне мјере којима би подстицала такве активности. Ми ћемо пажљиво размотрити то обраћање ЕУ и о томе ће влада заузети став", рекао је Дачић за РТС.

Агенцији Танјуг је у Влади Србије потврђено да је демарш јуче стигао у Владу, а у сједишту ЕУ у Бриселу нису могли да потврде да је Србији упућен демарш.
Званичници Уније, међутим, упућују на закључке са недавно одржаног састанка шефова дипломатија ЕУ, у којима се треће земље и земље кандидати позивају да не користе руски ембарго против европских произвођача.

"Европска унија жали због објаве мјера Руске Федерације о забрани увоза одређених пољопривредних производа из Европске уније. Да би се обезбиједило јединство међународне заједнице и поштовање међународног права, Европска унија очекује од трећих земаља и земаља кандидата да се уздрже од мјера које су усмјерене на искоришћавање нових трговинских могућности насталих након увођења ових мјера", наводи се у тачки 11 закључка са састанка Савјета министара Европске уније 15. августа.