latinica  ћирилица
22/08/2014 |  09:07 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд се неће прикључити санкцијама против Москве

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да се став Србије о увођењу санкција Русији неће промијенити и да се Београд неће прикључити западном ембаргу против Москве. Дачић је додао да је неминовно постепено усаглашавање спољне политике са ЕУ.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

 "Србија неће мијењати тренутну позицију према Русији и кризи у Украјини. Ми се не можемо прикључити санкцијама. Међутим, неминовно је постепено усаглашавање спољне политике са ЕУ као део процеса европских интеграција", рекао је Дачић за "Блиц".

Он је навео да ће током данашње званичне посјете Њемачкој, осим о украјинској кризи, разговарати о предсједавању Србије ОЕБС-ом наредне године и отварању нових поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

Дачић је рекао да Брисел сматра да не треба отварати друга поглавља прије 23. и 24. која се тичу реформе правосуђа и права, а из ЕУ најављују отварање тих поглавља на прољеће сљедеће године.

"Сматрамо да треба отворити поглавља 32. и 35. која се тичу трошења буџетског новца и односа са Приштином, и то до краја године. Видећемо да ли постоји простор да они уваже наше напоре", рекао је Дачић.