latinica  ћирилица
22/08/2014 |  10:20 | Аутор: СРНА

Оптужница против Шишића плод сарадње два тужилаштва

Оптужница против четворице бивших припадника такозване Армије БиХ за злочин против српских цивила у избјегличкој колони из Горажда 27. августа 1992. године, када је убијено 21 лице, потврђена је захваљујући сарадњи Тужилаштва Србије за ратне злочине и Тужилаштва БиХ - саопштено је из српског тужилаштва.

У саопштењу се додаје да је у просторијама Тужилаштва Србије за ратне злочине оранизовано испитивање свједока, а у оквиру сарадње два тужилаштва уступљени су расположиви докази и информације у овом предмету.

Суд БиХ потврдио је у сриједу, 20. августа, оптужницу која Мухамеда Шишића, као некадашњег командира Диверзантског вода такозване Армије БиХ, Емира Драковца, Азиза Шушу и Тарика Шишића као бивше припаднике овог вода такозване Армије БиХ терети за напад на цивиле у селу Кукавице, када је убијена најмање 21 особа, међу којима су биле мајке са дјеcom и старије особе.

У нападу је рањено више жртава, а опљачкана је и запаљена имовина коју су са собом превозили избјегли српски цивили.

Оптужница терети Мухамеда Шишића, Емира Драковца, Азиза Шушу и Тарика Шишића да су организовали и извршили напад на колону избјеглица која се кретала из мјеста Јабука, од Горажда према Рогатици, а која је за посљедицу имала смрт и тешке повреде више цивила.

Оптужница терети Емира Драковца и да је крајем 1992. године на подручју општине Фоча починио убиства, мучења и сакаћења сјекиром једног цивила и једног ратног заробљеника.

Овај предмет је још један у низу 42 предмета ратних злочина у којима су, од јануара 2013. године до сада, размијењене информације и докази са Тужилаштвом БиХ.

Сарадњом два тужилаштва на основу Протокола учвршћује се владавина права у региону, проводи борба против некажњивости ратних злочина и остварује право жртава на правду, а ову сарадњу подржавају и институције ЕУ у процесу европских интеграција Србије и БиХ - оцијенило је српско Тужилаштво.