latinica  ћирилица
22/08/2014 |  11:58 | Аутор: СРНА

У Швајцарској у порасту "самоубилачки туризам"

У Швајцарској је у порасту "самоубилачки туризам" због нејасноћа у закону, наводи се у извјештају Института за правну медицину из Цириха.

У извјештају, који је објављен у "Журналу медицинске етике", наводи се да су од 2012. године у Швајцарску допутовале 172 особе, што је двоструко више него 2009. године, ради "добијања помоћи" од шест организација које заступају право на смрт.

Од 2008. године, ради сличне "помоћи" у Швајцарску је од 2008. године дошло 611 особа из 31 земље.

"Нијемци чине највећу групу, њих 268, потом слиједе Британија, Италија и САД. Већина смртних случајева изазвана је узимањем содијум пентобарбитурата у пилули", истиче се у извјештају.

Аутори извјештаја наглашавају да је у Британији "одлазак у Швајцарску" постао еуфемизам за помоћ у самоубиству.

Према наводима аутора, тренутни швајцарски закон је нејасан, јер нема регулатива за околности под којим особа може имати помоћ при извршењу самоубиства.

"Разлози за еутаназију су, углавном, неуролошка стања, укључујући парализу, обољења моторног неурона, мултипла склерозу и Паркинсонову болест", прецизира се у извјештају.

У извјештају је наведен и резултат анкете обављене у 12 европских земаља у којима је већина испитаних подржавала могућност помоћи у самоубиству.