latinica  ћирилица
22/08/2014 |  12:25 | Аутор: РТРС

Премијерка приредила пријем за дјецу с Космета

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић приредила је пријем за дјецу са Косова и Метохије, која су у посјети Српској.

Око 250 дјеце са Косова и Метохије, која већ пет дана бораве у градовима Српске, данас је у Бањалуци примила и премијерка Српске Жељка Цвијановић. Малишанима је пожељела добродошлицу и захвалила породицама које су их примиле у своје домове. У оквиру пројекта Одбора за помоћ Србима са КиМ, ове године у Српску је допутовало 400 дјеце. 

Дванаестогодишњи Јован Михајловић из Косовске Митровице одушевљен је што је упознао Бањалуку, али и свог домаћина, вршњака Алексу. Дјечаци кажу да су, између осталог, посјетили јахачки клуб у Приједору, који им је био посебно занимљив. Како истичу, обојица воле да играју популарне игрице на компјутеру и увијк имају о чему да разговарају.

Посланик Скупштине Србије са Космета Владета Костић рекао је да су дјеца видно слободнија и срећнија него код куће.

- Овакво њихово расположење говори више од било које речи. Њихова лица престану да буду насмијана само кад им се каже да у недјељу треба да се врате кући - каже Костић.

Овај пројекат који траје већ трећу годину, подржала је и премијерка Српске, јер, како каже, он подразумијева тијесне мостове сарадње између Републике Српске и Космета и становништва које је много пропатило.

- Није нас историја миловала, историјске околности су биле немилосрдне и то ова дјеца знају, јер су на својим леђима носила недаће савремених дешавања. Република Српска је отворена за њих и она то одлично знају - истакла је премијерка.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима са КиМ, рекао је да је ово још један корак у зближавању српског народа са овбје стране Дрине. Како је истакао, исти смо народ, имамо исту славу, исте обичаје, а Срби на КиМ се мукотрпно боре за свој опстанак у Покрајини.

Око 400 дјеце, колико их борави у посјети у Републици Српској, на Косово и Метохију отпутоваће у недјељу.