latinica  ћирилица
31/08/2014 |  21:10 | Аутор: Агенције

Исланд - црвена узбуна због вулкана

Због активности вулкана Барданбунга, на Исланду поново подигнут ниво узбуне на највиши – црвени степен, као упозорење авионима на могући пепео у ваздуху.

Метеоролошка служба Исланда извјестила је о новој ерупцији која се догодила на око пет километара сјеверно од глечера Дингјујекул као о "врло мирној ерупцији која се једва мјери сеизмолошким апаратима", преносиТанјуг писање агенције АП.

Ваздухопловни званичници те земље ипак су затворили ваздушни простор у области ерупције на висини од 1.823 метра. Већина комерцијалних летова овим неће бити погођена, јер путнички авиони лете на већим висинама.

За сада није примјећен вулкански пепео и Одсјек за цивилну заштиту Исланда наводи да сви аеродроми у тој земљи остају отворени.

Вулкан Бардарбунга се налази испод глечера Ватнајокул на истоку Исланда. Ту област током љетњих мјесеци обилази већи број туриста. Ипак, власти Исланда, због вулканске активности, евакуисале су за сваки случај све туристе у том региону.

Због ерупције вулкана Ејафјалајокул на Исланду је 2010. године недјељама био забрањен авио-саобраћај, што је изазвало потпуни хаос.

Тада је више од 100.000 авионских летова било отказано, јер пет дана европски ваздушни простор није функционисао због пепела који је опасан за моторе авиона.