latinica  ћирилица
01/09/2014 |  08:48 | Аутор: СРНА

ЕУ - 42,24 мил. евра помоћи поплављеним предузећима

Делегација ЕУ у БиХ покренула је програм за опоравак од поплава вриједан 43,52 милиона евра, путем кога ће бити додијељена бесповратна помоћ малим и средњим предузећима која су у мају претрпјела велику материјалну штету од поплава.

ЕУ суфинансира овај пројекат са 42,24 милиона евра.

Помоћ ће укључивати средства која су у директној вези са с индивидуалним потребама, као што су набавка опреме и материјала, реконструкција пољопривредне инфраструктуре, пружање техничке помоћи ради побољшања продуктивности, те пружање помоћи предузећима у стварању прихода заснованог на приступу ланца вриједности, пише "Дневни аваз" позивајући се на изворе из Делегације ЕУ у БиХ.

Ове активности усмјерене су на задржавање радних мјеста, као и проширење могућности за запошљавање.

За овај програм могу се пријавити предузећа која се баве производно-услужном дјелатношћу, а регистрована су у општинама Маглај, Оџак, Домаљевац - Шамац, Орашје, Тузла, Сански Мост, Живинице, Зеница, Сребреник, Лукавац, Жепче, Бијељина, Шамац, Добој, Приједор, Бањалука, Модрича, Лакташи, Србац, Жековићи, Вукосавље, Доњи Жабар, Челинац и Брчко.

Појединачни износ средстава за које се може поднијети захтјев износи од 10.000 КМ до 150.000 КМ по предузећу, а рок за подношење пријава је 22. септембар.

Из Делегације ЕУ у БиХ поручују да захтјеви који по специфичности висине помоћи прелазе наведене износе могу бити подвргнути посебној евалуацији.