latinica  ћирилица
21/09/2014 |  12:52 | Аутор: СРНА

У Дрини нових 16.000 јединки млађи пастрмке

Чланови Спортско-риболовног друштва "Младица" из Фоче порибили су данас ријеку Дрину са око 16.000 јединки млађи поточне пастрмке коју су добили на поклон од Хидроелетране "Вишеград".
Дрина порибљена са око 16.000 јединки млађи пастрмке - Фото: СРНА
Дрина порибљена са око 16.000 јединки млађи пастрмкеФото: СРНА

Око 260 килограма млађи поточне пастрмке, чија је вриједност око 3.000 КМ, набављено је у Рибогојилишту "Крупица" у Јелечу код Фоче, а у ријеку је убачено код горњег дринског моста у зони забране риболова.

Члан Управног одбора "Младице" Љубиша Ивановић напоменуо је да је ово редовна акција, која се сваке године проводи у сарадњи са Хидроелектраном "Вишеград".

"Наше друштво газдује и језерима на Зеленгори, које би, такође, требало порибити, јер је у њима све мање рибе, па ћемо наредне године покушати да набавимо више млађи, не само од Хидроелектране `Вишеград`, већ и од Хидроелектране `Мратиње` на ријеци Пиви, која до сада ниједном није учествовала у порибљавању на подручју наше општине", рекао је Ивановић.

Он је подсјетио да је у посљедње вријеме издато доста концесија за градњу малих електрана на фочанским ријекама, па се риболовци надају да ће и концесионари учествовати у очувању рибљег фонда.

Због тешке финансијске ситуације и све мањег броја риболоваца са плаћеним дозволама, али и сталних осцилација у водостају Дрине условљених радом Хидроелектране "Мратиње", Спортско-риболовног друштва "Младица" се суочава са великим проблемима у газдовању водотоцима, којих је чак 17 на подручју ове општине.

Захваљујући Хидроелектрани "Вишеград" и оближњем рибогојилишту пастрмке, ова врста рибе није угрожена, али остале јесу, попут младице и липљена, којих је све мање у Дрини и њеним притокама.

Водостај Дрине данас је био повољан за порибљавање, а мутна вода, због великих падавина, како кажу риболовци, не може негативно утицати на привикавање млађи на нову средину, већ је и корисна јер је штити од грабљивица.