latinica  ћирилица
06/10/2014 |  11:20 | Аутор: РТРС

Вода Дрине, низводно од Јадра, безбједна

Лабораторијске анализе показале су да су уредни узорци водотока Дрине, низводно од ушћа ријеке Јадар, узети након изливања муља из рудника Столице код Крупња, саопштено је из Инспектората Републике Српске.
Ријека Дрина - Фото: РТРС
Ријека ДринаФото: РТРС

Због овога је повећана концентрација јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона у ријеку Корениту која се улива у Јадар, десну притоку Дрине.

Надлежна инспекција Српске је ради праћења параметара квалитета воде и инспекцијских мјера, путем водопривредне лабораторије Института за воде Бијељина, испитала квалитет површинских вода отвореног тока ријеке Дрине.

Лабораторијским анализама испитивани су основни физичко-хемијских параметри и концентрације растворених токсичних неорганских супстанци-метала. Анализама је утврђено да је анализирани узорак уредан и да је у складу са класификацијом водотока према Уредби о класификацији вода и категоризацији водотока.

"Како бисмо добили што поузданију оцјену квалитета, узорковање ће бити извршено још два пута, у зависности од хидролошких услова на терену, гдје ће се бар једно од узорковања обавити при смањеном хидролошком протицају", наводи се у саопштењу.