latinica  ћирилица
06/10/2014 |  11:54 | Аутор: РТРС

Пале: Отворени студентски домови

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је свечано отворио студентске домове у Палама.

У Палама је свечано отворен новоизграђени студентски дом Универзитета у Источном Сарајеву, капацитета 600 кревета, који ће трајно ријешити дугогодишњи проблем смјештаја студената. Објекат су отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, супруга првог предсједника РС Љиљана Караџић и предсједник Уније студената Српске Предраг Говедарица.

Додик је изразио задовољство што је студентски дом, упркос скептицима, завршен. "Није ово прича ни Милорада Додика, ни Жељке Цвијановић, ни Владе, ни институција, ово је народна прича", истакао је Додик.

Осврћући се на настанак Универзитета у Источном Сарајеву, Додик је истакао да је то визинарство првог предсједника Српске Радована Караџића, који је са својим сарадницима прије више од 20 година иницирао оснивање универзитета.

"Он је знао да без универзитета нема ни будућости", рекао је Додик и заложио се да данас отворени студентски дом носи име првог предсједника Српске - доктора Радована Караџића.

Додик је напоменуо да је Влада Српске у овај крај уложила више од 100 милиона КМ, констатујући да је ријеч о несумњивој дугорочној подршци.

Студентски домови на Палама (Foto: palelive.com)

Цвијановићева је истакла да је данашњи дан празник Српске, јер се завршава један важан пројекат за студенте, али и њихове родитеље. Подсјећајући да је градњу овог студентског дома иницирао предсједник Српске, Цвијановићева је најавила да ће и у будућности бити улагано у студентски стандард.

"Поносни смо на чињеницу да наши студенти у домовима могу да проведу мјесец дана за 10 КМ, да могу да имају три оброка дневно за 2,5 КМ, што се неће наћи нигдје у регији, да могу да плаћају своје школарине по три до 12 пута нижој цијени него у регији", истакла је премијерка, и оцијенила, да то говори о одговорној политици када је ријеч о студентима и њиховим родитељима.

Она је подсјетила да се, уз бригу за смјештај студената у Палама, улази у завршетак пројекта Четвртог павиљона у Бањалуци, што ће омогућити смјештај за још 280 студената, те пројекта у Фочи, гдје ће бити око 350 мјеста.

В.д. ректора Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истакао је да су идеју за изградњу овог дома дали предсједник Српске и Унија студената, а да је она на посебној сједници Владе Српске преточена у закључке, који су данас реализовани. Навео је да је прошле и ове године почела изградња студентских домова на Палама, у Фочи и Требињу, а планирано је да се праве нови и обнове домови у Бијељини, Зворнику и Требињу, те изгради нови и адаптира постојећи дом у Лукавици.

Студентски дом састоји се од два савремена, функционална павиљона - женског и мушког, урађеним по савременим стандардима и опремљеним свим потребним садржајима. Свака смјештајна јединица има засебно купатило, интернет и ТВ. У оквиру студентског дома је и одјељење за студенте са посебним потребама.

Реализацијом ове инвестиције вриједне 12 милиона КМ биће ријешен проблем смјештаја за 600 студената.