latinica  ћирилица
10/11/2014 |  18:48 | Аутор: РТРС

Шта је потписао Савез за промјене?

Чим су потписали споразум, Демократска фронта и СДА, објавили су као "ексклузивно" на својим интернет страницама да су са Савезом за промјене усагласили принципе о формирању власти. Демократска фронта објавила је да ће у склопу уставних реформи заговарати формирање министарства пољопривреде и образовања на БиХ нивоу. Желе и Апелациони суд.

Реализује ли се потписано, то би много могло да кошта српски народ и Републику Српску, поручио је данас предсједник Српске, Милорад Додик.

"Ми смо рекли да нећемо да бирамо члана Предсједништва БиХ у парламенту и да не желимо да одвојимо рјешавање војне имовине од имовине у цјелини, јер се на тај начин жели деблокирати Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, а високи представник оставити трајно у БиХ", навео је Додик.

Он је напоменуо, да СНСД није прихватио ни да се примјењује оно што СДА тражи у области образовања на простору Републике Српске, а да се на простору ФБиХ успостави другачија пракса.

С друге стране, данас је из СДА саопштено да су “сви они који су спремни и заинтересовани да раде на јачању БиХ добродошли и ово програмско опредјељење које смо сада исказали је у интересу јачања БиХ, њеног опстанка и економског опоравкка. С тим у вези, и споразум који је потписан с одређеним политичким странкама, иде у том правцу“.

Комплетан текст споразума који је јуче потписан у Сарајеву можете прочитати овдје.