latinica  ћирилица
12/12/2014 |  18:54 | Аутор: ФЕНА

ММФ: Финансијски сектор у БиХ добро поднио утицај природне непогоде

Мисија ММФ-а под вођством Рона ван Родена посјетила је Бањалуку и Сарајево у периоду од 3. до 12. децембра да би направила оцјену најновијих економских дешавања и наставила разговоре о политикама везаним за осми преглед у склопу Стенд-бај аранжмана за Босну и Херцеговину.

На крају посјете Ван Роден је истакао да се економски опоравак показује отпорнијим на ефекте природне катастрофе, која је погодила Босну и Херцеговину у мају, него што се то раније мислило.

Индустријска производња и извоз поново биљеже тренд раста а приходи од пореза се и даље опорављају. Иако се очекује да ће раст ове године бити близу један одсто, изгледи за то су врло неизвјесни, укључујући и због ограничених дознака донаторских средстава намјењених за потребе обнове, рекао је ван Роден.

Ризици за раст запослености су и даље високи јер су коријени незапсолености претежно структуралне природе.

Финансијски сектор је, укупно гледајући, и даље добро капитализован и стабилан и добро је поднио утицај природне непогоде. Мисија поздравља брзу реакцију власти у рјешавању проблема који су идентификовани у једној мањој банци, укључујући и кроз координацију унутар Сталног комитета за финансијску стабилност, истакао је ван Роден.

Мисија је разговарала о напретку у провођењу политика које су договорене у оквиру Стенд-бај аранжмана које за циљ имају зауздавање текуће потрошње владе, укључујући и трошкове за пензије остварене под повољнијим условима, унапређење поштивања порескних прописа и борбу против порескних превара, јачање стабилности финансијског сектора и јачање супервизије банкарског сектора.

Благовремена проведба ових политика би отворили пут Извршном одбору ММФ-а да у јануару 2015. размотри осми преглед проведбе Стенд-бај аранжмана, саопштио је ММФ.