latinica  ћирилица
22/12/2014 |  16:12 | Аутор: vecernjenovosti

Загреб тражи доказе од Срба из Хрватске

Срби из Хрватске налазе се пред још једним проблемом. Ријеч је о њиховом праву на пребивалиште у овој држави.

Срби из Хрватске налазе се пред још једним проблемом. Ријеч је о њиховом праву на пребивалише у овој држави, које могу задржати само уколико се до 29. децембра пријаве хрватским конзулатима и поднесу документ којим оправдавају своје одсуство. То ће им омогућити право на пребевилиште у наредних пет година. Други начин да задрже пребивалише у Хрватској јесте да у тој држави бораве више од три мјесеца годишње, може у континуитету, али и не мора.

Све ово прописује хрватски закон о пребивалишту који је усвојен још 2012. године. Међутим, његова примјена два пута је одлагана - најприје до краја 2013. године, а затим до краја ове године. Разлог одлагања били су силни проблеми с којима су се суочили избјегли и прогнани Срби који су хтјели да задрже пребивалише у мјестима у којима су рођени. Срби су добар дио прошле зиме провели у редовима пред хрватским конзулатима, али нису успјели да заврше посао: није се знало која документа тачно треба поднијети, па су Срби након вишесатног чекања у бескрајним редовима враћани по још неки папир, стари и немоћни морали су лично да дођу у конзулате, одредбе закона различито су тумачене...

- Рок за примјену овог закона сада истиче 29. децембра, а он тражи да сваки хрватски држављанин достави доказ зашто живи у иностранству, са важећом хрватском личном картом - каже за "Новости" Саво Штрбац, директор Документационог центра "Веритас".

А разлози и документи који их "прате" могу бити сљедећи:

* Ако је неко у поступку обнове своје куће треба да достави копију захтјева за обнову.

* Ако је у поступку стамбеног збрињавања и он доставља копију захтјева за стамбено збрињавање.

* Као разлог може и бити и запослење, па грађанин који има посао треба да достави потврду о запослењу са потписом власника фирме и овјерену печатом. Ако власник фирме одбије да изда потврду о запослењу, онда треба доставити копију радне књижице.

* Оправдање за одсуство из Хрватске могу бити и школовање или лијечење, па омладина која је на школовању треба да достави потврду из школе или са факултета. Онај ко се лијечи треба да достави потврду из болнице.

* А ако је грађанин незапослен, треба да достави изјаву да је изгубио посао и да га издржавају родитељи или брачни партнер. Стара лица треба да напишу изјаву да нису способна да живе самостално због старости или болести и да их издржава неко од чланова породице.

- Хрватски закон о пребивалишту, иначе, предвиђа да из евиденције буду избрисани сви хрватски држављани који живе изван земље, уколико се не пријаве. Значи, ко се није сам одјавио или поднио захтјев за продужење, из пребивалишта ће га исписивати полиција по службеној дужности. Те особе ће остати и без личне карте - каже Штрбац.

Они који желе да се сами одјаве могу то учинити у конзулатима. Али, цијена није мала. У хрватском конзулату у Србији једна одјава кошта око 36 евра, па би тако четворочлана породица из Хрватске која жели да се одрекне пребивалишта требало да плати скоро 150 евра. Међутим, на лицу мјеста у Хрватској не плаћа се ништа.