latinica  ћирилица
26/12/2014 |  17:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Седморица тузланских радника стигла у Орашје, остали одустали

Седморица радника тузланске Аиде послије 40 препјешачених километара стигли су вечерас у 17 сати до просторија МЗ Центар у Орашју, недалеко од границе БиХ и Хрватске.

Највећи дио радника четири пропале фирме с подручја Тузле који су прије два дана, у знак протеста због тешког стања у коме се налазе, кренули ка Хрватској да тамо зараже помоћ, одустали су од тог похода. Влада Тузланског кантона понудила им је једнократну помоћ. Кантонални премијер у оставци Бахрија Умиханић састао се претходно с обесправљеним радницима и обећао им уплату од по 300 конвертибилних марака и додјелу породичних пакета вриједних по 100 марака.

Ту одлуку потврдила је кантонална влада, па ће помоћ добити око 800 радника фанрике обуће "Аида", намјештаја "Коњух", Ливнице челика и фирме за производњу детерџената "Дита".

Понуђеном помоћи нису, ипак, сви задовољни, па је мања група незадовољних радника одлучила да настави поход према граничном прелазу Орашје, потврдио је новинарима члан руководства синдикалне организације "Аиде" Хасан Ужичанин, али није могао да прецизира што тачно очекују радници који иду ка граници.

На почетку протестног марша радници су најављивали и да ће тражити помоћ у некој од земаља Европске уније.

Око 200 радника се у сриједу одлучило на одлазак из БиХ и пјешачење дуго 75 километара, како би на тај начин протестовали због тешког социјалног стања и чињенице да већ месецима и годинама немају никаква примања.