latinica  ћирилица
04/01/2015 |  11:28 | Аутор: Агенције

Критичари одабрали најбољи филм за 2014.

Америчко Национално удружење филмских критичара у суботу је прогласило филм Жан Лик Годара "Goodbye to Language" за најбољи филм 2014. заобишавши тако фаворита "Одрастање" ( (Boyhood) Ричарда Линклатера који је, ипак, проглашен за најбољег режисера, преносе агенције.

Група коју чини 59 истакнутих филмских критичара дневних листова, магазина и других медија за најбољег глумца прогласила је Тимотија Спала за ролу у филму ""Mr/ Turner"  о животу 19-вјековог британског сликара Тарнера.

Марион Котијар проглашена је за најбољу глумицу за улогу у филму "Two Days, One Night", белигијској драми о радници у фабрици која лобира код других радника да јој помогну да сачува посао.

Признање за најбољу споредну женску улогу отишло је Патриши Аркет за "Одрастање" причу о животу једног дјечака која је снимана 12 година. Џеј Кеј Симонс је признање за најбољу споредну мушку улогу добио за ролу у филму ""Whiplash" гдје игра амбициозног професора музике.

Изабравши "Goodbye to Language" за најбољи филм, критичари су одвојили од других група попут Националног одбора критичара, Њујоршких филмских критичара па чак и организатора Златних глобуса који су сви у својим годишњим процјенама игнорисали тај филм.

Годаров филм, за који многи кажу да се не може препричати, бави се удатом женом, самцем и псом луталицом. Сниман у 3Д технологији, унутар филма је паралелни филм који тече заједно са "оригиналним".

Награде критичара међу посљедњим су уочи номинација за Оскаре које ће бити саопштене 15. јануара у Лос Анђелесу. Награде Америчке академије за филм биће уручене 22. фебруара.

Годар (84) један је од најистакнутијих режисера данашњице, аутор филмова "До последњег даха", "Викенд".

Критичари су за најбољи документарац изабрали " "Citizenfour" о Едварду Сноудену и шпијунском скандалу Националне безбједносне агенције.