latinica  ћирилица
25/01/2015 |  16:21 | Аутор: Блиц

Анимирани филм о великом умјетнику (ВИДЕО)

На првом дугометражном анимираном филму који ће бити реализован руком насликаним платнима ради 70 умјетника

- Покушавам да докучим како је стварао своје пејзаже - каже 42-годишња сликарка док проучава два платна холандског мајстора настала 1887.

Насловљен "Loving Vincent", овај 4,5 милиона евра вриједан пројекат, који има за амбицију да удахне живот Ван Гоговом дјелу, али и његовој измученој души, покренут је поводом 125-годишњице од смрти великог сликара.

Продуцент филма је студио "BreakThru Productions " који је 2008. године освојио Оскара за кратки анимирани филм "Петар и вук" (Peter and the Wolf), заснован на причи и музици Сергеја Прокофјева.

Чувен по смјелим, јарким бојама и грубим, емотивним сликарским стилом, Винсент ван Гог важи за једног од најреволуционарнијих сликара XИX вијека.

Умро је млад, у 37. години, након честих проблема са менталном болешћу, укључујући епизоду у којој је сам себи одсјекао уво.

Иако је за вријеме живота продао само једну слику, Ван Гогови радови данас достижу милионске суме.

Умјетници студија "BreakThru" у пољском лучком граду Гдањск већ шест мјесеци раде на пројекту "Loving Vincent", а надају се да ће га завршити до краја године.

- За сваки секунд филма, треба направити 12 кадрова, односно слика. Један умјетник може у просјеку да направи шест слика дневно, што је довољно за пола секунде филма - казао је директор студија Шон Бобит.

Како преноси АФП, за израду 80-минутног филма биће потребно око 56.000 кадрова илити слика.

Студио је за потребе филма чак развио и сопствену технику, названу "PАWS" (Painted Animation Work Stations).

- Уз помоћ ове високо технолошке дигиталне методе, ми се заправо играмо Ван Гога и постајемо Ван Гог - рекао је графички дизајнер Бартош Длузевски.

Студио у Гдањску, гдје зими мрак пада већ у три сата поподне, далеко је од сунчане атмосфере француског југа која је инспирисала холандског сликара.

- Наши сликари су прилагодљиви. Иако окружени халогеним лампама, кадри смо да репродукујемо провансалско сунце - каже уз осмех Данута Роман.

Сваки завршени сегмент слике се фотографише, а затим се снимак шаље у анимацију. Платно се потом даље осликава за наредни кадар. Данута тако сваки пут помера барке на слици за неколико милиметара како би се добио утисак да плове.

У филму ће бити употријебљено више од 100 Ван Гогових слика.

"Loving Vincent" је испричан очима Ван Гогових савременика, попут Армана Рулена, чија је породица инспирисала многе портрете холандског умјетника.

Сцене се најприје снимају са глумцима у студију у Вроцлаву, на западу Пољске, а затим се уз помоћ "PАWS" технике осликавају у духу пост импресионизма.

- Тако филм постаје платно. Дигиталне слике се претварају у уља на платну - објаснио је Длузевски.

У филму ће бити употријебљено више од 100 Ван Гогових слика, казала је Марлена Јопик-Мисијак која надгледа мукотрпни рад сликарске екипе.

- Израђујемо вијерне копије, али је често због филма потребно прилагодити их, увећати их, па и унијети елементе којих нема у оригиналу. Чак смо направили слике које Ван Гог лично никада није насликао, као што је завршна сцена која је рађена у стилу његовог чувеног аутопортрета - додала је Јопик-Мисијак.

Филм, који се заснива и на 800 Ван Гогових писама, покушава да одгонетне мистерију умјетникове смрти у јулу 1890. године надомак Париза.

- Не вјерујем да ико зна истину која се крије иза Ван Гогове смрти. Да ли је то било самоубиство или несрећно испаљени метак. Оно што покушавамо да учинимо је да завиримо у разне теорије и да пустимо гледаоце да сами одлуче - закључио је Бобит.