latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

"Сириза ће до коријена уздрмати ЕУ"

Западни медији оцијенили су, у првим реаговањима, да ће побједа левичарске партије Сириза у Грчкој уздрмати Европу до коријена, али потрести и глобална тржишта.

Побједа Сириза представља одлуку народа да одбаце строге мере штедње, коју треба поштовати, наводи британски "Гардијан" и оцјењује да ће та побједа уздрмати до коријена Европу.

Подсјетивши да су Грци шест година протестовали против круте дисциплине еврозоне, лондонски дневник истиче да су грађани, посебно средња класа, коначно изгубили стрпљење и одбацили политику строгих мјера штедње владе премијера Антониса Самараса и опредијелили се за љевицу.

"Посљедица тога јесте да прошлост више не може да служи као показатељ будућности, бар не у Грчкој, а можда ни у другим делијовима Европе", пише у уводнику.

Будући премијер Алексис Ципрас, лидер Сиризе, добио је мандат да спроведе огромне промјене и ублажи досадашње мјере.

"Питање и за Грчку и за Европу јесте шта ће се сада догодити. Нико још нема одговор на то", пише у тексту.

Према "Гардијану", главно питање биће да ли нова влада у Атини и међународни кредитори могу да нађу заједнички интерес за постизање договора који ће задовољити и Грке и остатак еврозоне, посебно Њемачку, а да притом не изазове ефекат домина широм зоне евра ако и друге земље потраже слична рјешења.

Такав исход највише ће зависити од Њемачке, која се и даље претвара да еврозона може да успије једино ако настави с фискалном исправношћу, која је заправо и изазвала политички потрес у Грчкој, оцјењује лист.

За њемачку канцеларку Ангелу Меркел то неће бити нимало лако, али ако у Грчкој и остатку еврозоне не дође до пораста потрошње, цијела Европа могла би да се суочи са оваквим или још горим изазовима, упозорава "Гардијан".

"Нови почетак није потребан само Грчкој, већ целој зони евра. Вријеме је да сјевер почне да слуша поруке које стижу с југа", закључује дневник у уводнику.

И западне агенције указују на то да је побједа Сиризе забринула међународне кредиторе пошто би могла да означи преокрет у Европи, где популистичке партије и у неким другим земљама најављују кампање против мера штедње, као и да доведе у питање опстанак Грчке у зони евра.

Ројтерс наводи да ће Ципрас бити први премијер неке чланице еврозоне који се отворено противи условима које су ЕУ и ММФ наметнули током економске кризе.

"Његова очекивана побједа повећава изгледе и за скори улазак у клинч с владом њемачке канцеларке Ангеле Меркел, а могла би да доведе у питање и дистрибуцију наредне транше више од седам милијарди евра међународне помоћи Грчкој", оцјењује британска агенција.

Слоган Ципрасове кампање "Нада се враћа!" очигледно је привукао бираче, изнурене од мјера штедње послије шест година кризе која је резултирала порастом стопе незапослености на 25 одсто и страха милиона Грка од сиромаштва.

Асошијетед прес  оцјењује да би побједа Сиризе могла да изазове потресе на глобалним тржиштима и доведе у питање останак Грчке у зони евра.

Ципрас је, како подсјећа америчка агенција, обећао преговоре о условима помоћи Грчкој и најавио да ће тражити отпис великог дијела дуга од 240 милијарди евра.

Он је у предизборној кампањи рекао и да ће одбацити многе реформе које су тражили кредитори, укључујући смањење пензија и минималних зарада, као и да ће преиспитати неке приватизације и отпуштања у јавном сектору.

Уколико нова влада у Атини не нађе рјешење у договору с кредиторима, Грчка би могла да се суочи с банкротом, оцјењује АП.

Агенција Франс прес  упозорава да победа Сиризе утире пут и другим партијама широм Европе које се противе мјерама штедње, попут шпанског Подемоса.

Лидер Подемоса Пабло Иглесиас поручио је вечерас, после проглашења победе Сиризе, да се нада враћа, а страх нестаје.

"У Грчкој вечерас то сви знају. Надамо се да ћемо и ми у Шпанији ускоро чути такву вест", рекао је Иглесиас пред око 8.000 присталица окупљених у Валенсији, пренио је АФП.

Грчки народ је данас исписао историју, отказује се споразум о штедњи и уништењу, 'тројка' (међународних поверилаца) постаје прошлост, поручио је Ципрас у првом обраћању након победе.