latinica  ћирилица
03/03/2015 |  20:00 | Аутор: СРНА

У Тузланском кантону у 2014. активирано 6.738 клизишта

Влада Тузланског кантона прихватила је данас Информацију о природним непогодама које су погодиле овај кантон од маја до августа 2014. године, у којој се наводи да је активирано 6.738 клизишта и одрона која су уништила цијела насеља и нанијела огромну материјалну штету.
Клизишта у БиХ - Фото: klix.ba
Клизишта у БиХФото: klix.ba

Процијењена штета нанесена природном несрећом од поплава и клизишта, те града и олујног невремена, према коначном извјештају износи 888,8 милиона КМ, без трошкова изазваних индиректном штетом која износи 420,5 милиона КМ.

Најтежа ситуација била је на подручју града Тузле гдје је активирано 2.170 клизишта и одрона, а угрожено је више стотина стамбених, помоћних и индустријских објеката, као и пољоприврендог земљишта.

"Била је достигнута рекордна висина прелива на брани Хидроакумулационог језера Модрац од 3,42 метра надморске висине, што је изнад тачке прелива 1,42 метра. У прекиду је био путни и жељезнички саобраћај, поплављени и оштећени магистрални, регионални и локални путеви. Била је прекинута настава у основним и средњим школама, као и на Универзитету у Тузли", наведено је у информацији.

У акцијама заштите и спашавања није било смртних случајева, а евакуисано је 7.286 грађана.

Влада Тузланског кантона прихватила је и извјештај о раду Кантоналног штаба Цивилне заштите у 2014. години, у којем се каже да је Штаб у потпуности остварио своју законом утврђену функцију у систему заштите и спашавања у Тузланском кантону, речено је новинарима након сједнице Владе.

Кантонална влада је за команданта Кантоналног штаба Цивилне заштите именовала министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Тузланског кантона Абдулаха Зукића, а за начелника Кантоналног штаба Цивилне заштите Зденка Тадића.