latinica  ћирилица
20/04/2015 |  09:52 | Аутор: СРНА

Кошарац: Сарајево заташкава злочине над Србима

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да Сарајево и институције власти и правосуђа у том граду воде политику заташкавања, прикривања и некажњавања злочина, чиме дубоко вријеђају породице жртава и уништавају било какве озбиљне напоре да се успостави трајно помирење и повјерење између народа у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је изјавио Срни да породице жртава злочина, осим неправде, највише боли и чињеница да ни након двије деценије немају информацију гдје су тијела њихових најмилијих, која заслужују смирај и достојанствену сахрану.

"Политичко Сарајево треба да одговори на питање гдје је скоро четири стотине несталих и убијених сарајевских Срба. На то питање треба да одговоре Амор Машовић и бројни други ликови из политике, војске и полиције који су били или су још у служби најјаче и најбројније бошњачке политичке странке у Сарајеву. Позивам их да то учине и да на тај начин обезбиједе какву такву будућност ове земље", рекао је Кошарац Срни поводом обиљежавања Дана несталих сарајевско–романијске регије.

Он је позвао водеће бошњачке политичаре и, како је рекао, неке од моћних представника међународне заједнице да престану да утичу на рад правосудних институција које на тај начин поткопавају и урушавају.

"Породице жртава неће престати да траже правду и казну за злочинце. Увијек ће бити неко ко ће посвједочити да је Сарајево град српских стратишта и логора смрти. Увијек ће бити свједока за злочин у Великом парку, за убиство српског свата, за Добровољачку, за 'Виктор Бубањ', Централни затвор и Казане, за Пофалиће, Храсно, Алипашино, Добрињу и друга мјеста српског страдања", поручио је Кошарац.

Он је додао да се неправда коју свакодневно демонстрирају Тужилаштво и Суд БиХ више не да трпјети, о чему свједочи све гласније незадовољство које исказују домаћи контролори тих институција, али и међународни званичници.

"Нерад и пристрасност тужилаца за ратне злочине, гурање случајева под тепих, заташкавање, застрашивање и уцјењивање свједока, очигледан политички утицај и скандалозне пресуде за доказана масовна убиства које изазивају огорчење жртава - резултати су Тужилаштва и Суда БиХ кад је ријеч о злочинима над Србима. И онда нас странци критикују зато што нећемо да сједимо на сједницама парламента којим предсједава Шефик Џаферовић! Страшно!", оцијенио је Кошарац.

Он је најавио да ће представници институција Републике Српске и српски представници у заједничким институцијама договорити нове методе институционалне борбе против оваквог стања у правосуђу БиХ.

"Морамо се окупити против неправде и зла у тим институцијама и заједно понудити одговоре на ову неподношљиву и неодрживу ситуацију у правосудним институцијама у Сарајеву", закључио је Кошарац.