latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Помозите прихават миграната

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун позвао је свјетске владе да подијеле терет прихвата избјеглица.

Овај апел услиједио је након несреће у којој је током потонућа брода пренатрпаног либијским мигрантима у Средоземном мору, погинуло око 700 људи.

Бан је изјавио да је "шокиран и дубоко ожалошћен" вијешћу о великој несрећи либијских миграната, додавши да је то тек посљедњи у низу таквих инцидената током прошле недјеље, пренијела је агенција АФТ.

Први човјек УН апеловао је на међународну заједницу да покаже солидарност и подијели терет ове кризе, наводи се у саопштењу које је објавио Банов портпарол.

Од почетка ове године у покушају да пређу Средоземно море страдало је најмање 1.600 људи, што тај пут чини "најсмртоносним који користе мигранти и тражиоци азила", истакао је Бан.

Владе не само да морају да повећају ефикасност спасавања на мору, већ и да "обезбиједе право на азил све већем броју људи у свијету, који бјеже од рата и потребно им је уточиште", истакао је генерални секретар УН.

Европа се суочава са масивним приливом миграната са Блиског истока и Африке, који бјеже од рата и сиромаштва у својим земљама и траже бољи живот у Европи.