latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:03 | Аутор: СРНА

Савчић: Слобода плаћена животима

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у Бијељини да припадници Војске и МУП-а Српске, који су слободу плаћали животима, имају највеће заслуге за стварање Републике.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је подсјетио да је прије 23 године на Васкрс, Први пјешадијски батаљон Друге мајевичке бригаде за само сат и по изгубио 33 борца, да су тада рањена 32 борца овог батаљона, а да их је 10 заробљено.

На конференцији за новинаре Градске борачке организације Бијељина поводом обиљежавања Дана страдања припадника Команде Првог пјешадисјког батаљона Друге мајевичке лаке пјешадијске бригаде Војске Српске, Савчић је рекао да су борци у темеље Српске уградили своје кости и своју крв, те да управо због тога борци данас имају нека права која не могу имати сви други.

"Само јединствена Борачка организација може се изборити за достојанствен статус бораца, као и за очување Српске", рекао је Савчић.

Ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде Боривоје Ђокић рекао је да сјећање на тај дан боли јер су му здружене снаге Теочака, Калесије и Тузле напале батаљон тог 21. априла, при чему је изгубио велики број бораца.

"И поред великих губитака, успјели смо да сачувамо Бањ брдо и релеј Столице, и све до потписивања Дејтонског споразума непријатељ није остварио свој циљ, није освојио ову територију", истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да су заробљени борци одведени у Тузлу, наводећи да има податке да су четворици заробљених одсјечене главе.

"Стравичан је призор, језиве су слике када на малом простору - 150 метара са 150 метара за сат времена видите више од 70 мртвих и рањених људи", каже Ђокић присјећајући се тог дана.

Он је позвао борце и све грађане да сутра присуствују парастосу за погинуле, који ће бити служен у 12.00 часова на Градском гробљу Пучиле.