latinica  ћирилица
20/04/2015 |  15:32 | Аутор: СРНА

Радници Униса предали Влади ФБиХ кључ

Радници фирме "УНИС тулс" из Вогошће, некадашње алатнице вогошћанског "Претиса", окупили су се данас пред зградом Владе Федерације БиХ, тражећи повезивање стажа и уплату пензијског и здравственог осигурања које се не врши седам година, те упошљавање капацитета и испуњавање Споразума са менаџментом у вези са исплатом минималних плата.

Они су симболичним закључавањем врата фирме јутрос кренули пјешке из Вогошће ка Влади ФБиХ, која је власник њихове фирме, да јој предају кључ фабрике јер више од шест мјесеци немају посла.

- Сваки дан ћемо се окупљати пред Владом ФБиХ до испуњења наших минималних захтјева. Не знамо још да ли ћемо имати могућности да се враћамо пјешке сваки дан до Вогошће или ћемо ноћивати пред Владом - рекао је предсједник Синдикалне организације "УНИС тулса" Вјекослав Барић.

Он је нагласио да проблеми у овом предузећу трају годинама.

Федерални медији јављају да је са представницима предузећа разговарао федерални министар енергетике Реуф Бајровић који им ништа није могао конкретно рећи.

- Премијер ФБиХ Фадил Новалић враћа се сутра из Вашингтона, а када он буде ту, организоваћемо нови састанак са радницима, након чега ћемо имати конкретније рјешење. Циљ је свакако да се ово предузеће ревитализује, али њихови захтјеви треба да буду у оквиру разумног - рекао је Бајровић.

Новалић је био члан Надзорног одбора "УНИС Претис".