latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:04 | Аутор: СРНА

Требиње: Изложба аутентичних фотографија из Другог свјетског рата

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов отворио је у Требињу изложбу фотографија под називом "Кораци ка побједи", те присуствовао пројекцији филма "Брестска тврђава", поводом 70 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

На изложби која је отворена синоћ у Музеју Херцеговине, представљене су аутентичне фотографије из Другог свјетског рата које документују све страхоте ратних разарања и страдање руског народа под њемачком окупацијом, али и тријумф совјетске војске над мрачним силама Трећег рајха.

Иванцов је истакао да су изложба и приказивање филма само дио заједничког дјеловања и сарадње са Друштвом пријатеља Русије из Требиња, коју Амбасада Руске Федерације у БиХ проводи широм БиХ и Републике Српске поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

"Ово је наша заједничка побједа над снагама зла и неправедности који су хтјели да поробе наше земље. `Брестска тврђава` је симбол чврстог руског духа који није могуће побиједити, али није остала само упамћена код руског народа, већ и код братског српског народа", навео је Иванцов.

Он је истакао да га посебно радује што је памћење на Брестовску тврђаву остало не само код руског народа, већ и "код браће Срба".

Иванцом је напоменуо да, ни изложба, ни филм, не би били приказани без покровитељства Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, те посебну захвалност на труду и залагању изразио је и ђакону Владимиру Вукановићу, предсједнику Друштва пријатеља Русије и запосленим у Музеју Херцеговине.

Руски амбасадор нагласио је да је уприличени програм наставак културне и духовне сарадње два братска народа, подсјећајући да су уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и раније организоване изложбе и пројекције филмова у Требињу. "Надам се да ће то бити традиција наше заједничке сарадње и заједничког рада", рекао је Иванцов.

Ђакон Владимир Вукановић нагласио је да су изложба и пројекција филма наставак добре и успјешне сарадње Друштва пријатеља Русије и Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

"Током славне историје руски и српски војници били на истој страни - страни правде и истине и у данашње вријеме два братска народа његују и продубљују већ успостављене добре односе", рекао је Вукановић.

Приказани руски играни филм "Брестска тврђава" о херојској жртви бранилаца Бреста, снимљен је, према историјској епопеји, 2010. године у режији Александра Кота.

Организатори програма су Амбасада Руске Федерације у БиХ, Друштво пријатеља Русије из Требиња и Музеј Херцеговине.