latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:06 | Аутор: СРНА

Нигерија: Ослобођено око 300 дјевојчица и жена

Нигеријска војска ослободила је око 300 дјевојчица и жена из руку исламистичке терористичке групе "Боко харам", али то нису оне које су отете прије годину дана из школе у мјесту Чибок.
Нигерија: Протест против отмице дјевојчица - Фото: AP
Нигерија: Протест против отмице дјевојчицаФото: AP

У војној акцији освајања шуме Самбиса, која је била под контролом "Боко харама", ослобођено је 200 дјевојчица и 93 жене које су терористи држали заробљене, али се у првом тренутку није знало да ли су међу њима ученице отете прије годину дана у Чибоку.

Према ријечима портпарола нигеријске војске пуковника Санија Усмана, међу ослобођеним дјевојчицама и женама нема отетих ученица из Чибока, преноси Ројтерс.

"Не можемо да потврдимо да међу ослобођенима има дјевојчица из Чибока", изјавио је синоћ Усмана.

Локални званичници су рекли да ће ослобођене дјевојчице и жене данас бити испитане да се утврди да ли су биле присилно удате за припаднике групе "Боко харам".

Међу ослобођеним дјевојчицама има повријеђених, а у акцији у шуми Самбиса уништена су и три кампа Боко Харам, саопштила је нигеријска војска.

Група "Боко харам" је априла прошле године киднаповала више од 200 ученица из мјеста Чибок, на сјеверу Нигерије, од којих су неке касније успјеле да побјегну, али о судбини већине њих од тада се ништа не зна.

Од 2009. године у побуни групе "Боко харам" убијено је најмање 15.000 људи, углавном на сјеверу Нигерије, док је 1,5 милиона морало да напусти своје домове.