latinica  ћирилица
29/04/2015 |  08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија одлучно брани егзекуције у борби против дрога

Индонезија је данас одлучно бранила извршење смртне казне над седам странаца, међу којима су и два Аустралијанца, као витални фронт свог рата против дрога, а појавило се и свједочанство како су осуђеници отишли у смрт пјевајући.

Седам осуђеника, два из Аустралије, један из Бразила и четири из Африке је убијено стријељањем, заједно са једним из Индонезије, упркос иностраним протестима и молбама фамилије.

Аустралија је повукла свог амбасадора у знак протеста против поноћних егзекуција, али индонежански предсједник Јоко Видодо је казао да је то била само примјена закона против трговаца наркотицима.

Бразил је изразио дубоко жаљење због егзекуције свог држављанина, за кога породица тврди да је био ментално болестан, а бразилске власти наводе да ће одмјерити своје сљедеће потезе.

Како наводи пастор који је био са њима, осуђени су одбили повезе за очи и пјевали су химне, док су били суочени са стрељачким водом у џунгли.

Када је сат означио поноћ, група која подржава осуђенике се са сузама и пјевајући химне, загрлила и држала свијеће за вријеме бдјења у луци Силакап, која је мостом повезана са острвом Нусакамбанган, на којем се налази затвор, јавља АФП.Послије егзекуције, могли су се видјети уплакани чланови породица, окружени пријатељима.

Помиловање за Мери Џејн Велосо је поздрављено на Филипинима као чудо и дар од бога, али је индонежанско правобранисластсво нагласило да је то само одлагање, које треба да обезбиједи вријеме за полицијске истраге.