latinica  ћирилица
29/04/2015 |  09:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама потврдио ријешеност САД да бране јапанску територију

Приликом сусрета у Бијелој кући са јапанским премијером Шинзо Абеом, предсједник САД Барака Обама је оптужио Кину да застрашивањем покушава да оствари своје поморске претензије на уштрб азијских сусједа.
Састанак Обама - Абе у Вашингтону - Фото: Getty Images
Састанак Обама - Абе у ВашингтонуФото: Getty Images

Обама је потврдио Абеу ријешеност Америке да брани јапанску територију, укључујући сићушна острва Сенкаку у Источном кинеском мору, око којих се Јапан спори са Кином, преноси Ројтерс.

На заједничкој прес конференцији Обама је истакао како америчко - јапански савез не треба схватити као провокацију према Кини, али да такође жели да умири јапанске недоумице око тога да ли би Вашингтон стао уз Токио у случају евентуалне конфронтације с Пекингом.

"Желим да поновим како је наша уговорна посвећеност у односу на јапанску безбједност апсолутна", истакао је амерички предсједник.

Обама и Абе су се, између осталог, састали да би парафирали нове смјернице одбрамбене сарадње, према којима би Јапан преузео више одговорности за сопствену безбједност, као и за регионалну одбрану.

На економском фронту, Обама и Абе су се током сусрета у Бијелој кући договорили да се њихове двије нације ангажују да брзо и успјешно приведу крају преговоре о трговинском споразуму између дванаест пацифичких земаља.

"Премијер Абе је, као и ја, дубоко посвећен томе да се ово обави и сигуран сам да ћемо то учинити", истакао је Обама, окарактерисавши америчко - јапанско партнерство као "неуништиво".

Засад су, међутим, неуспјешни преговори између самих Американаца и Јапанаца о коначним условима билатералног трговинског споразума, кључног за било какав шири договор. Камен спотицања између двије земље су сектори аутомобилске индустрије и пољопривреде.