latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис нападнут док је вечерао са супругом

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис саопштио је данас да су га анархисти напали, док је вечерао са супругом, у ресторану у центру Атине.

Варуфакис је навео да су завршавали вечеру са пријатељем, у дијелу града Ексархиа, која је популарна код екстремних љевичара и анархиста, када је група упала у ресторан, преноси АП.

Анархисти, чија су лица била покривена, захтијевали су да министар напусти тај простор и бацили су чашу на њих, а Вруфакис је рекао да нико није повријеђен. Он је истакао да су се неки чланови групе кренули на пријетећи начин према њему, али га је супруга загрлила, тако да потенцијални нападач није могао прво да удари њега.

"То није био организовани инцидент", казао је Варуфакис у саопштењу, истичући да је на крају са члановима те групе разговарао испред ресторана и да су се напетости смириле.

Са својим отвореним и дрским наступом, приликом појављивања у медијима, Варуфакис је постао најпознатији министар нове радикалне љевице - коалиције Сириза, која је на челу владе од 25. јануара.

Он се нашао под оштром критиком земаља кредитора из ЕУ, са којима преговора и коначној рати финансијске помоћи за Грчку од 7,2 милиајрде евра.

Грчка је у понедјељак, најавила реконструкцију свог преговарачког тима, коју многи виде кап пут за склањање Варуфакиса.