latinica  ћирилица
29/04/2015 |  11:06 | Аутор: СРНА

Све више људи жели да напусти Катманду

Званичници Непала признали су да нису адекватно одговорили на разорни земотрес, због чега су преживјели у удаљеним селима остављени да чекају помоћ, док становници Катмандуа напуштају град.
Непал - земљотрес - Фото: AP
Непал - земљотресФото: AP

Залихе воде и хране, посебно пиринча и уља, су на измаку, редови на бензинским пумпама и подрхтавања тла појачавају нервозу становништва у уништеном Катмандуу, гдје читаве породице напуштају град и одлазе у родна села.

Непалска интервентна полиција покушава да спријечи немире међу преживјелима након земљотреса, у којем је погинуло више од 5.057 људи.

Велики број преживјелих жели да напусти Катманду, гдје се на главној аутобуској станици рано јутрос окупило на хиљаде људи.

Власти су обећале 250 посебних аутобуса, али како то није урађено, окупљени су изгубили стрпљење и дошло је до немира и сукоба са полицијом.

Више од 100.000 људи је већ напустило Катманду, а очекује се да ће то учинити још 300.000, што представља око 10 одсто становништва.

Премијер Непала Сушил Коирала обећао је да ће Влада покушати да пошаље хитну помоћ удаљеним заједницама, али је рекао да су власти немоћне јер недостају опрема и специјалаци.

Болнице су преплављене, а љекари су мобилисани 24 часа дневно и раде у веома тешким условима.

Мртвачнице су препуне, а на једином међународном аеродрому отежан је долазак спасилачких тимова и опреме.

У земљотресу је у околним земљама погунуло још 100 људи.

У Непалу је повријеђено око 10.000 људи, а у базном кампу на Монт Евересту погинуло је 18 планинара од лавине, коју је покренуо земљотрес, преноси АФП.