latinica  ћирилица
29/04/2015 |  13:49 | Аутор: СРНА

Први француски авион слетио у Катманду

Први француски авион који транспортује хуманитарну помоћ слетио је јутрос у Катманду, саопштено је из француског Министарства спољних послова, наводећи да се ускоро очекује слијетање још два авиона.
Непал - чекање у редовима - Фото: АП
Непал - чекање у редовимаФото: АП

"Авион са екипом од 55 медицинских радника и хуманитарних активиста, као и 25 тона материјала, лијекова, намирница и друге опреме слетио је јутрос у Катманду", прецизира се у саопштењу.

Француско Министарство спољних послова наводи да се ускоро очекује долазак и два друга авиона са спасиоцима и 60 тона хуманитарне помоћи.

У саопштењу Министарство наводи да ће овим авионима бити пребачени Французи, повријеђени, породице са дјецом.

Укупно 2.209 Француза лоцирано је у Непалу, живи су и здрави, а још није успостављен контакт са 514 Француза.

У саопштењу се прецизира да је до сада потврђена погибија два француска држављанина, али се страхује да је један нестао у лавини. Најмање 20 Француза је повријеђено од којих четири теже.

У разорном земљотресу јачине 7,9 степени Рихтерове скале који је прије четири дана погодио Непал погинуло је више од 5.000 људи, док се око 250 алпиниста воде као нестали након лавина које су се покренуле услед потреса.

Око осам од 28 милиона становника Непала угрожено је због разорног земљотреса, од којих више десетина хиљада је остало без крова над главом, прама подацима УН.