latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:36 | Аутор: Агенције

ЕУ: Јатаци ИД на Балкану, 10 милиона евра за борбу против радикализма

Европска унија ће са 10 милиона евра помоћи земље Западног Балкана да се изборе с исламском радикализацијом и приливом терориста.

Ово је предложила Европска комисија у склопу јачања битке против тероризма у Европу, а посебно је указано и на хитно активирање плана о сарадњи ЕУ и држава Западног Балкана у спречавају шверца оружја које се у великим количинама из овог региона шверцује у Унију, преносе Независне.

Предложене мјере ЕУ треба да укључе и досад недовољну обавјештајну сарадњу и размјену информација између чланица ЕУ, што би се одвијало "у најстрожој повјерљвости" преко Еуропола, а у склопу Европског антитерористичког центра.

Чланице ЕУ и Комисија су истовремено, како је указала и портпаролка у ЕК Маја Коцијанчич, "осудиле страшни и злочиначки напад" исламског терористе на полицијску станицу у Зворнику и подвукле да је то "напад на институције БиХ које дјелују да би заштитиле и осигурале интересе народа БиХ".

Европске дипломате недавно су предочили да скровишта и јатаци исламских терориста, укључујући Ал-каиду и "калифат" тзв. Исламске државе, дијелом постоје у овом региону, нарочито у БиХ, Албанији, Косову, па и Македонији, јер је одатле у редове ИД Сирији и Ираку регрутовано више стотина екстремиста.

Нагласили су да томе у прилог свједочи и чињеница да су бугарске власти недавно на бугарској територији ухапсиле исламске екстремисте који су путовали за или из Ирака и Сирије.

У документу ЕК Европски програм за безбједност 2015-2020 се такође подвлачи да је "кријумчарење оружја прерасло у крајње опасне спољне размјере, јер се велике количине ватреног оружја шверцују у ЕУ из сусједних земаља гдје и даље постоје велике залихе војног наоружања. И, како се наводи, "недавни оперативни акциони план с државама на Западном Балкану мора се у пуној мјери спровести и, ако се покаже да је дјелотворан, примијенити и на друге сусједе, посебно на Блиском истоку и сјеверу Африке".

Званичници у Бриселу су указали на поруку ЕК да су "недавни терористички напади на људе и вриједности Европе били утаначени преко граница".

Нове мјере ЕК превасходно би биле усредсређене на битку против тероризма, организованог криминала и сајбер криминала, као и спречавање екстремистичке исламистичке индоктринације преко Интернета.

Европска комисија наводи да ће "ојачати подршку партнерским земљама да се ухвате у коштац с изазовима тероризма" и прецизира да ће пет милиона евра бити намијењено за спречавање "радикализације на подручју Сахела и Магреба", а још пет милиона евра за спречавање доласка исламских терориста у ЕУ са Западног Балкана, сјевера Африке и Блиског истока.

Приједлоге Комисије у Бриселу треба у мају да потврди Савјет министара ЕУ, а висока представница ЕУ Федерика Могерини је изјавила да "овим новим предлозима желимо да партнерима ЕУ помогнемо да се ухвате у коштац с тероризмом, сукобима, трговином људи и екстремизмом.