latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:06 | Аутор: СРНА

Владика Хризостом о геноциду над Јерменима

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом присуствовао је обиљежавању 100 година од геноцида над Јерменима, за који је рекао да је први геноцид у 20. вијеку и да је послужио за угледање Хитлеру и свим ратним злочинцима прошлог вијека који су починили геноциде над милионима Јевреја, Пољака, Руса, Чеха, Француза, Срба, Грка и Рома широм Европе.
Епископ зворничко-тузлански Хризостом - Фото: СРНА
Епископ зворничко-тузлански ХризостомФото: СРНА

"Историја јерменског народа је уистину мученичка и страдална, као и историја српског народа, над којим су Османлије извршиле геноциде крајем 17. и почетком 18. вијека, а посебно у 19. вијеку, када су од људских лобања направили `Ћеле кулу` код Ниша", рекао је владика Хризостом на пријему код врховног поглавара Јерменске апостолске цркве католикоса Карекина Другог.

Владика Хризостом је указао на молитвено сјећање за све невино пострадале Јермене кроз вијекове, посебно за мученички пострадале у злочину геноцида који су над јерменским народом починиле Османлије за вријеме султана Абдул - Хамида, а нарочито за вријеме Неотурака од 1915. - 1917. године.

"У молитвама се сјећамо и свих жртава геноцида 20. вијека, њихових страдања, патњи и бола, али и њихових надања да неће бити заборављени, изгубљени и непознати пред Господом", истакао је владика Хризостом.

Владика је призвао благослов за свету и мученичку земљу Јерменију и пожелио братском јерменском народу да се "благослови, умножи и обожи".

Делегација Српске православне цркве, коју су сачињавали епископ зворничко-тузлански Хризостом, епископ моравички Антоније и ђакон Кристијан Ђокић службено је боравила у Јерменији од 20. до 26. априла, објављено је на интернет страници Епархије зворничко-тузланске.

Ова делегација СПЦ присуствовала је канонизацији Јерменских новомученика која је обављена 23. априла у Ечмијадзину, најсветијем граду Јерменске апостолске цркве и сједишту њеног духовног вође католикоса.