latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:09 | Аутор: БЕТА

Један "Ноћни вук" стигао до Аушвица

Један припадник Ноћних вукова успио је да у групи руских мотоциклиста прође и стигне до некадашњег нацистичког логора Аушвиц на југу Пољске.

Владимир Василев, учесник пропале почасне вожње од Москве до Берлина, избјегао је повратак с границе, што се десило групи од 23 припадника тог најстаријег руског мотоциклистичког клуба, тако што је у Пољску ушао из Чешке.

У Чешку је стигао авионом, позајмио мотоцикл, развио на њему руску заставу и придружио се данас једној другој, одобреној групи руских мотоциклиста и њиховим пољским колегама.

Они су солидарно дошли да у име Ноћних вукова, које власти нису пустиле преко границе, положе цвијеће на споменик жртавама холокауста и на гробове црвеноармејаца који су 27. јануара 1945. ослободили тај највећи логор смрти који је Хитлерова Њемачка подигла у окупираној Пољској.

"За нас је историја била увијек важна. Дошао сам да подсјетим нашу дјецу шта се овде десило, како се убудуће не би поновило", казао је члан омиљеног бајкерског клуба руског предсједника Владимира Путина пољским медијима.

Обилазак логора с водичем који говори руски, Ноћни вукови резервисали су прије неколико недјеља, казао је данас портпарол Музеја логора Аушвиц-Биркенау, Бартош Бартизел.

Тада су се надали да ће стотињак мотоциклиста с руским заставама проћи трасу дугу 6.000 километара од Москве до Берлина преко Бјелорусије, Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије и путем обићи гробља и споменика стотина хиљада војника Црвене армије који су положили животе за ослобођење од фашизма тог дијела Европе.

Руски мотоциклисти поштовали су данас у Аушвицу забрану уношења симбола који пропагирају фашизам и комунизам, а заставу бившег Совјетског Савеза под којом су прије 70 година корачали црвеноармејци, развили су само на моменат, испред капије, ван терена логора, док су чекали на улазак, јавили су пољски медији.