latinica  ћирилица
29/04/2015 |  18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Историја се неће поновити

На данашњи дан прије 70 година америчке снаге ослободиле су нацистички логор Дахау у јужној Њемачкој, у којем је током 12 година преко 200.000 људи држано у нехуманим условима, а 40.000 убијено.

Тим поводом је амерички предсједник Барак Обама изразио жаљење због смрти недужних људи, истакавши да је Дахау лекција у еволуцији таме која показује шта се деси кад се нетолеранција и спирала мржње отргну контроли.

- Како је сјеме нацистичког зла расло, логор је попуњаван са хиљадама других људи широм Европе, међу којима су били Јевреји и припадници других вјероисповести, Синти, Роми, хендикепирани и бројни други - подсјетио је Обама.

Он је истакао да се Америка "са захвалношћу сјећа жртава бројних Американаца, нарочито храбрих војника који су извојевали побједу над угњетавањем".

- Историја се неће поновити - поручио је амерички предсједник у саопштењу.

Нацисти су основали концентрациони логор Дахау код Минхена 1933. само неколико недјеља по доласку Адолфа Хитлера на власт у Њемачку, а америчка војска га је ослободила 1945. године.

Првобитно намијењен притвору политичких противника, логор је постао прототип мреже кампова смрти у којима је убијено шест милиона Јевреја.

Логораши су били присиљени на тежак рад, подвргнути медицинским експериментима, мучени и убијани.

Церемонији обиљежавања 70. годишњице ослобођења Дахауа, 3. маја, присуствоваће, између осталих, и њемачка канцеларка Ангела Меркел, иначе први њемачки званичник који је посјетио Дахау 2013. године, као и стотинак преживјелих логораша.