latinica  ћирилица
29/04/2015 |  21:30 | Аутор: СРНА

Додијељене награде "Горан Михајловић - Чворо"

Недељку Зеленовићу уручена је прва награда за кратку новинску причу коју дневни лист "Прес Република Српска" додјељује у част прерано преминулог главног и одговорног уредника Горана Михајловића - Чворе.

Према мишљењу жирија, Зеленовићева прича "Тетоважа" најквалитенија је од тридесет пристиглих на објављени конкурс за награду.

Жири у саставу Бранко Брђанин - Бајовић, Ранко Прерадовић и Никола Вуколић одлучили су да другу награду добије Михајло Орловић за причу "Човјек са петог спрата", а трећу Велимир Савић за причу "Последњи воз за Б.".

Награде су уручене на манифестацији под називом Помен вече "Горан Михајловић - Чворо", на којем су његови сарадници и пријатељи евоцирали успомене на овог прерано преминулог новинара, уредника, публицисту, а прије свега на једну људску величину.

Уредник "Преса Република Српска" Раденко Купрешак рекао је да је Чворо прерано изгубио битку са животом, али и отишао у незаборав. Он је изразио очекивање да ће додјељивање ове награде постати традиционално.

Бранко Брђанин - Бајовић подсјетио је да је за свог кратког живота Горан Михајловић објавио свега двије књиге, али да се оне, између осталог, одликују врхунском прозом и великом осјећајем за изграђену поенту.

Ово је друга година да "Прес Република Српска" додјељује награду за кратку новинску причу која носи име Горана Михајловића - Чворе.

Награда се додјељује крајем априла када је Михајловић преминуо 2013.године у 48. години.