latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:41 | Аутор: СРНА

Цвијановић-Ван Роден: Опредјељење за ефикасно спровођење реформи

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, током састанка са шефом Мисије ММФ-а у БиХ Роном ван Роденом, истакла је опредјељење Владе за ефикасно спровођење реформи дефинисаних Економском политиком, подсјетивши да су у складу с тим циљевима два сета реформских закона већ упућена у парламентарну процедуру.

Када је ријеч о кључним реформским мјерама које су усмјерене на унапређење привредног амбијента и стварање услова за привлачење домаћих и страних инвестиција, Цвијановићева и Ван Роден размијенили су мишљење и о кључним одредницама Акционог плана за сузбијање сиве економије који је Влада Српске утврдила почетком априла.

Цвијановићева је истакла да је један од приоритета Владе у борби против сиве економије јачање улоге и унапређење рада контролних органа, те да је заједнички циљ реформских мјера у овој области спречавање рада на црно и нерегистроване дјелатности, унапређење положаја радника, очување постојећих и стварање услова за отварање нових радних мјеста.

Шеф Мисије ММФ-а оцијенио је да је намјера Мисије, прије свега, подршка реформским процесима.

Изражено је обострано задовољство у вези са резултатима састанака који су одржани током прољећне скупштине ММФ-а и Свјетске банке у Вашингтону, а у оквиру којих је делегација Владе Српске усагласила приоритетне правце дјеловања када је ријеч о сарадњи са ММФ-ом, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

На данашњем састанку усаглашени су ставови у вези са активностима које ће бити реализоване у наредном периоду, а тичу се раније дефинисаних политика.

На састанку, којем се присуствовао и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, разговарано је о актуелним економским темама, кључним елементима Економске политике Владе Српске за ову годину, те могућем новом аранжману са овом финансијском институцијом.