latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:02 | Аутор: СРНА

Суђење Младићу: Николић свједочио о Орићевом нападу на Кравицу

Ратко Николић, свједок одбране у процесу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, свједочио је данас о нападу муслиманских снага под командом Насера Орића на село Кравица код Братунца 7. јануара 1993. године када је рањен, а потом и заробљен.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Николић је испричао да су Орићеви борци напали Кравицу и његов оближње Оправдиће на православни Божић, 7. јануара 1993. године, те да је касније сазнао да су, притом, убили 48 српских цивила.

Свједок је рекао да се напад десио ујутро, да су меци ударали на све стране и да је све горјело.

-Викали су "Хватај их живе!", "Кољи их живе!". Нисам смио да изађем напоље. Рањен сам одмах у лијеву ногу, метак је однекуд долетио - рекао је Николић и додао да су куће опљачкане, а потом запаљене.

Он је посвједочио да су га након пет дана скривања по згариштима и оближњој шуми заробили припадници такозване Армије БиХ, предвођени Зулфом Турсуновићем, Орићевим замјеником, и пребацили га у Сребреницу.

- Неки од укупно деветорице српских заробљеника били су убијени пред мојим очима. Тукли су нас сваки дан. Извели би нас напоље и поливали водом. Двојица су одмах умрла - рекао је Николић.

Он каже да је зато што се зове Ратко имао посебан третман код муслиманских војника, који су га приморавали да сваки пут устаје када они уђу, иако то није могао да чини због повреда и исцрпљености.

Николић, који је размијењен почетком фебруара у групи са 14 жена, четверо дјеце и два старца српске националности, негирао је наводе Тужилаштва да је у нападу Орићевих јединица страдало 11 цивила, а да су остали убијени - њих 35 били српски војници.

- То није тачно. У Кравици има споменик, ја знам да су све то цивили. За војнике не знам, пошто нисам био ту - рекао је Николић.

На питање Младићевог браниоца Миодрага Стојановића да ли је "постојала жеља за осветом" код Срба због напада на Кравицу, Николић је одговорио да вјероватно јесте, јер је Орић попалио и опљачкао 17 села.

О ратним збивањима у Приједору данас је свједочио и командант једног од батаљона Војске Републике Српске Драшко Вујић.

Саслушање новог свједока одбране бити настављено у понедељак, 4. маја.