latinica  ћирилица
30/04/2015 |  20:49 | Аутор: СРНА

Бањалука: Изложба "Пригушена егзистенција"

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић отворио је у Музеју савремене умјетности Републике Српске изложбу "Пригушена егзистенција: Савремена умјетничка сцена Србије", чија је тема блиско повезана са историјом Србије, њеном политиком и друштвом.
Бања Лука: Изложба "Пригушена егзистенција" - Фото: СРНА
Бања Лука: Изложба "Пригушена егзистенција"Фото: СРНА

"Пригушена егзистенција" бави се промоцијом и представљањем умјетничке праксе Србије у оквиру интернационалног културног простора и њом је обухваћено 15 репрезентативних савремених умјетника и умјетничких група из Србије.

Изложба је резултат регионалне сарадње и вишегодишњих партнерских односа Музеја савремене умјетности Републике Српске и Војводине, а у фокусу су умјетнички радови који употребом савремене умјетничке праксе и проширених медија истражују аспекте друштвеног окружења и могуће релације умјетности и мјеста ове регионалне сцене у међународном контексту.

 

Гаврановић је рекао да је изложба увод у манифестацију "Ноћ музеја", коју десету годину организује Музеј савремене умјетности Републике Српске, а која ће бити одржана 16. маја.

 

- Полумаратон ће бити одржан 17. маја тако да само половином овог мјесеца имамо два догађаја спортског и културног карактера - навео је Гаврановић.

Он је подсјетио да је април богат догађајима из области културе, а који су саставни дио обиљежавања Дана града.

Изложба је посебно конципирана 2014. године за представљање у Националном музеју ликовних умјетности на Тајвану.

Изложба ће бити отворена до 7. јуна.