latinica  ћирилица
30/04/2015 |  21:52 | Аутор: СРНА

Почео 6. Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт"

У Источном Сарајеву вечерас је отворен 6. Интернационални фестивал храмонике "Акордеон арт" у чијим ће садржајима ове године учествовати такмичари, истакнути свјетски умјетници, предавачи, професори и гости из 19 земаља.

Фестивал је отворио градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија који је истакао да је ова манифестација један од најзначајнијих културних догађаја који се одржава у Источном Сарајеву ове године.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево постало је препознатљиво по овом фестивалу.

- Сигуран сам да овакве манифестације доприносе развоју и унпређењу регионалне међукултурне сарадње у БиХ и шире. Зато ће Источно Сарајево и убудуће подржавати овакве и сличне манифестације - рекао је Самарџија.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић рекла је да присуство 600 гостију из 19 земаља, међу којим и 230 такмичара који ће наступити у девет категорија, говори о значају и квалитету овог највећег европског фестивала за солисте на хармоници у области академске музике.

- Овај фестивал, као традиционална манифестација, на најбољи начин доприноси унапређењу културне сарадње на међународном плану, промовише највише умјетничке вриједности и својим садржајима и бројем учесника претендује да постане најзначајнији фестивал хармонике у југоисточној Европи - нагласила је Ивановићева.

Према њеним ријечима, Фестивал је у протеклих шест година угостио лауреате најпрестижнијих такмичења за хармонику у свијету, предаваче са водећих високошколских установа и врхунске умјетнике из цијелог свијета.

- Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву као бастион умјетности на овим просторима има развијену међународну сарадњу са престижним европским универзитетима, чланица је значајних свјетских умјетничких асоцијација, а врхунски резултати студената и професора на домаћој и свјетској музичкој сцени најбољи су показатељ њеног успјешног развоја у оквиру Универзитета - нагласила је Ивановићева.

Декан Музичке академије Зоран Ракић истакао је да ће на Фестивалу учествовати умјетници од Велике Британије до Аустралије.

- Од вантакмичарских активности издвајају се концерт оркестра Кијевског конзерваторијума и солистички концерт Јурија Шишкина, умјетника број један на хармоници у свијету - навео је Ракић.

Предсједник Свјетске конфедерације акордеониста Рејмонд Бодел истакао је да овај фестивал велики подухват и инспирација за хармоникаше широм свијета.

Он је најавио да би Источно Сарајево могло да буде домаћин 70. Свјетског купа хармонике 2017. године.

Фестивал, чији су организатори Музичка академија и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук", биће затворен у суботу, 2. маја, проглашењем побједника.