latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Антирасистички протести у Израелу прерасли у насиље (ВИДЕО)

Полицајци су на коњима прошле ноћи растјеривали су стотине грађана поријеклом из Етиопије у центру Тел Авива, када су протести против расизма и бруталности полиције прерасли у насилне демонстрација какве се годинама не памте у том израелском трговачком центру.
Протести против расизма у Тел Авиву - Фото: AFP
Протести против расизма у Тел АвивуФото: AFP

Демонстранти су протестовали након што је прошле недјеље објављен видео снимак на коме се види како полицајци туку једног црног војника. Они су синоћ преврнули полицијско возило, столицама лупали прозоре на продавницама и ресторанима и бацали каменице и боце на полицајце на главном Рабиновом тргу у центру града. Неки су покушали да уђу у градску кућу.

Најмање 56 полицијаца и 12 демонстраната је рањено, од којих су неки пренесени у болницу, саопштила је полиција и служба хитне помоћи, а 43 људи је ухапшено, преноси Ројтерс.

Полиција је воденим топовима и шок бомбама покушавала да растјера демонстранте, али су се они стално враћали. Израелске телевизијске станице су јавиле да је коришћен и сузавац, што полиција није потврдила. Напетост је смањена послије поноћи.

"Доста ми је било таквог понашања полиције, ја им једноставно не верујем више... када видим полицију пљунем на земљу, " рекла је једна демонстранткиња, која се није представила, за израелски ТВ Канал 2.

" Наши родитељи су годинама понижавани. Ми нисмо спремни да и даље чекамо да бисмо били признати као једнаки грађани. Можда ће потрајати неколико мјесеци, али ће се десити, " рекао је један други демонстрант за ТВ Канал 10.

Десетине хиљада етиопских Јевреја авионима су пребачени у Израел у највећој тајности 1980-тих и 1990-тих година након што су рабини пресудили да су они директни потомци библијског племена Дан. Њихова заједница, која сада броји 135.500 хиљада људи од 8 милиона становника Израела, већ дуго се жали на дискриминацију, расизам и сиромаштво.

Напетост је појачана након инцидента прије недјељу дана у предграђу Тел Авива, гдје је камера забиљежила сукоб између полицајца и униформисаног војника поријеклом из Етиопије. Двојца полицајаца су суспендована под сумњом да су користила прекомјерну силу.

Израелски политичари суочени са поређењем тог инцидета са насиљем полиције против црнаца у САД покушали су да смање напетост. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је на затишје. У вријеме када му је преостало само неколико дана за преговоре о коалиционој влади, он је најавио да ће се данас састати с етиопским активистима.

"Све тврдње ће се испитати, али нема мјеста за такво насиље и нереде", навео је он у саопштењу. Након што су синоћ многи демонстранти отишли са Рабиновог трга, мале групе демонстраната су наставиле да протестују у околним улицама.

Демонстрације су почеле поподне, када су демонстранти зауставили саобраћај на више од једног сата на главном атуопуту који води у град, док их полиција није отјерала. Неки од организатора протеста су рекли за израелске медије да је дио демонстраната био нахушкан на насиље, упркос њиховим мирољубивим намјерма, а полиција је саопштила да су организатори изгубили контролу.

Биле су то друге демонстрације грађана поријеклом из Етиопије у посљедњих неколико дана. Претходне су одржане у четвртак у Јерусалиму, када је полиција воденим топовима спречавала демонстранте се не приближе Нетанијахувој резиденцији и када је најмање 12 људи рањено.

Иако етиопских Јевреја има и међу посланцима и официрима, званични подаци показују да они заостају за другим Израелцима. Етиопска домаћинства зарађују 35 процента мање од националног просјека и само половина њихових младих добија дипломе средњих школа у поређењу са 63 посто преостале популације.

У јучерашњим демонстрацијама је према процјенама полиције учествовало око 3.000 демонстраната, док организатори наводе да их је било 10.000. Министар унутрашње безбједности Израела Јицак Ахаронович рекао је да је растурање нереда било тешко јер није било јасног руководства.

"Није било с ким да се разговора", реко је он како је пренио АФП.

Синоћњем протесту придружили се такође и други Израелци, друштвени активсти, узвикујући: "Насилном полицајцу је мјесто у затвору" и Захтијевамо иста права". Док су марширали кроз град неки су држали руке прекрштене изнад глава као да имају лисице. Цион Коен, израелски учесник, рекао је за АФП да су Етиопљани "сто посто у праву" што протестују. "То је расистичка земља и ми их не прихватамо," рекао је он.

Нетанијаху ће се данас састати и и са Дамасом Пакадом, војником кога су тукли. Министар економије Нафтали Бенет се састао с демонстрантима на мјесту сукоба и оцијенио да се израелско друштво мора суочити са озбиљним преиспитивањем.