latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:23 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Бакља стигла у луку Марсеј

Олимпијска бакља упловила је данас у луку Марсеј на старом једрењаку "Белем" са три јарбола под мјерама обезбјеђења без преседана, 79 дана прије церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу.
Лука Марсеј (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo) -
Лука Марсеј (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo)

Бакља је стигла на југ Француске из Грчке, гдје је упаљена код древног брда Олимпије 11. априла. Пламен ће на обалу стићи након шесточасовне параде са више од 1000 бродова и окупљених око 150.000 људи, на челу са предсједником Емануелом Макроном.

Званичници наводе да ће 6.000 припадника безбједносних служби, специјализовани пси и елитне снаге патролирати улицама Марсеја, преноси британски Би-Би-Си.

Предсједник Организационог комитета за Игре у Паризу Тони Естанке рекао је да је Марсеј био очигледан избор за дочек параде бродова с обзиром да је то најстарији град у Француској којег су основали Грци.

Бакља ће сутра почети свој пут ка Паризу и, између осталих носиће је бивши фудбалери клуба "Марсеј" Жан-Пјер Папен, Дидије Дрогба и Базил Боли.

Више од 10.000 људи учествоваће у преносу бакље која ће такође стићи и до француских прекоморских територија након чега ће стићи у Париз.