latinica  ћирилица
04/05/2015 |  13:37 | Аутор: Б92

Египат: Осуђени на смрт због убиства полицајца

Египатски суд осудио је на смрт петорицу људи због убиства 13 полицајаца у вријеме сламања протеста присталица свргнутог предсједника Мохамеда Морсија.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

Полицајци су убијени за вријеме напада на полицијску станицу у Кердасу, у предграђу Каира, 14. августа 2013. године, истог дана када је полиција убила на стотине демонстраната у сукобима, док су демонтирали два велика кампа са Морсијевим присталицама, у граду.

Петорица су била дио групе од 183 оптужених у фебруару, за убијање полиције, али су били у бјекству, па им је суђено у одсуству. Бјегунци су касније ухапшени и сада им је потврђена смртна казна, послије поновљеног суђења.

Групе за заштиту људских права наводе, да је од свргнућа Морисја у јулу 2013. године, убијено најмање 1.400 људи у полицијским акцијама за гушење протеста, углавном исламиста који су подржавали свргнутог вођу.

Стотине његових присталица осуђено је на смрт у брзим масовним суђењима, за које УН кажу да су без преседана у скоријој историји.

Критичари предсједника Абдела Фатаха ал Сисија, ранијег команданта војске која је срушила Морсија, кажу да власти користе правосуђе да потисну било какву форму неслагања, укључујући секуларне активисте.

С друге стране, Сисисјев режим подржава велики дио Египћана који су уморни од политичких превирања која су настала послије збацивања дугогодишњег аутокртсог предсједника Хоснија Мубарака 2011. године.